Ilyen nincs: harmadáron árulják a magyar termékeket Romániában, tömegek járnak át

Pénzcentrum2024. május 21. 19:31

Még mindig megéri átjárni a román-magyar határon egy-egy nagyobb bevásárlásra a magyaroknak. Nem ritka, hogy a Magyarországon gyártott élelmiszerek jóval olcsóbban, akár féláron, akciósan pedig akár harmadáron szerezhetők be a romániai boltokban. 

Magyarországon körülbelül egy éve drágult meg brutálisan az élelmiszer, ekkor kapott lendületet a határon átnyúló bevásárlóturizmus - írja a Transtelex. Azóta Romániában is jobban elkezdte éreztetni a hatását az infláció, feljebb mentek az élelmiszerárak, de még mindig megéri átlépni a határt a havi bevásárlás érdekében. Elsősorban az cukrozott termékek, édességek, üdítők drágultak meg, de még mindig olcsóbbak, mint Magyarországon. És szélesebb a választék, több a jó minőségű termék. Az Oreo kekszeket például közel féláron lehet megvásárolni Romániában” – magyarázta Lintényi Levente egy ezzel foglalkozó Facebook csoportban.

Sok magyarországi vásárló kimondottan a magyar termékekre vadászik a határmenti boltokban, mert ezeket Romániában nagyaságredekkel olcsóbban forgalmazzák, akár féláron is. A csoportban egyébként van olyan bejegyzés is, amely szerint egy akció keretében a magyarországi ár harmadáért kínáltak Magyarországon gyártott száraztésztát.

Ennek az egyik oka az lehet, hogy míg Magyaroszágon 27 százalékos az ÁFA, Romániában az alapélelmiszerekre mindössze 9 százalék.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, magyarország, infláció, románia, tészta, magyar,