Óriási a nyomás a magyar boltokban: mi lesz így a tojásárakkal a nyáron?

Pénzcentrum2024. május 20. 19:05

A tojásfogyasztás és a tojás árának alakulása ciklikus jellegű, a húsvéti és karácsonyi időszakban jelentős keresletnövekedés, míg nyáron visszaesés tapasztalható, amelyre a termelők az állományuk rotációjával igyekeznek reagálni, bár a túltermelés időszakai az árakra is hatással vannak.

A tojás árának alakulásában döntő szerepet játszik a kereslet, amely az év folyamán jelentős ingadozásokat mutat. Különösen igaz ez a húsvéti időszakra, amikor a fogyasztás meredeken emelkedik, majd ezt követően, egészen őszig, érezhetően csökken. A hazai termelők ennek tudatában készülnek fel az éves ciklusokra.

Az InfoRádióban nyilatkozó Pákozd Gergely, a Magyar Tojásszövetség alelnöke szerint a tojásfogyasztás ciklikus jellege határozza meg az árak alakulását is. Az ünnepek során akár 30-40%-kal is megnőhet a kereslet, míg a nyári hónapokban komoly visszaesés tapasztalható. Pákozd Gergely elmondta, hogy bár a tojótyúkok tenyészideje hosszú, ami korlátozza a termelés gyors adaptálódását a változó kereslethez, a gazdák igyekeznek optimalizálni állományuk rotációját az új és régi állományok kitelepítésével és betelepítésével.

A szakember szerint jelenleg egy olyan időszakot élünk, amikor túlkínálat van a piacon, ami nyomást gyakorol az árakra.

A termelők számára előnyös lenne, ha sikerülne stabilizálniuk ezeket az ingadozásokat, mivel ez nemcsak a gazdák megélhetését tenné biztosabbá, hanem a fogyasztók számára is előre láthatóbbá válna a konyhapénz tervezése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az árstabilitás eléréséhez elsősorban hosszú távú szerződésekre lenne szükség. Ez ellentétben állna a jelenlegi gyakorlattal, amely inkább rövid távú kontraktusokon alapul és haszonmaximalizálást helyez előtérbe.

Címkék:
vásárlás, tojás, kereslet, termelők, visszaesés, tojásár, tojásfogyasztás,