Itt vásárolnak be pünkösdhétfőn az élelmes magyarok: rengeteget lehet spórolni, egyre többen vállalják be

Pénzcentrum2024. május 20. 10:30

Három éves mélyponton van a drágulás üteme Szlovákiában, március végére az élelmiszer-kategóriák mintegy negyven százaléka olcsóbb volt a boltokban, mint egy évvel korábban - és az elemzők szerint további árcsökkenés jöhet az északi szomszédban. Ezzel párhuzamosan egyre több magyar vásárló látogat ki a határmenti boltokba. Pünkösdhétfőn is rengetegen lehetnek, mivel az ott nem munkaszüneti nap, minden nyitva van.

A szlovák–magyar határ közelében található szlovákiai bevásárlóközpontok parkolóiban egyre több magyar rendszámú autót lehet látni. A Magyarországról érkező vásárlók száma egyre növekszik, amit részben az magyaráz, hogy Szlovákiában a drágulás üteme három év óta nem látott mélypontra süllyedt - írja az Infostart.

A két ország közötti bevásárlóturizmus régóta jellemző mindkét oldalon, különösen a határ menti régiókban. Városok mint Rimaszombat, Párkány, Révkomárom és Nagymegyer vonzzák a magyar vevőket, akik elsősorban az olcsóbb élelmiszerárak miatt látogatnak el ide. Ezt támasztja alá egy Facebook-csoport is, amelyet magyar vásárlók hoztak létre az árak és akciók megosztása céljából. A csoport taglétszáma március és április folyamán elérte a 60 ezret.

A nyelvi akadályok sem okoznak gondot a vásárlás során, hiszen a határ menti szlovák boltok többségében találkozhatunk szlovákiai magyar eladókkal és pénztárosokkal. A Szlovák Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint Szlovákiában az infláció üteme jelentősen csökkent, ami az élelmiszerek árának folyamatos csökkenéséhez vezetett. Már március végére az élelmiszer-kategóriák 40 százaléka lett olcsóbb, mint egy évvel korábban, ami meghaladja az EU-s átlagot. A növényi olajok, a liszt, a tojás, valamint a friss és fagyasztott zöldségek legalább 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben akár 500-600 forintot is meg lehet spórolni egyetlen doboz cigarettán is, más magyar vásárlók a sörből vagy a sajtokból kiindulva számolnak hasonlóan.

Rastislav Čársky, a Szlovák Nemzeti Bank elemzője szerint az élelmiszerárak további csökkenése várható. Ennek oka részben az uniós mezőgazdasági termelők költségeinek csökkenése, amely tükröződik a mezőgazdasági és nagykereskedelmi árak tízszázalékos éves csökkenésében is. A műtrágyaárak például 40 százalékkal estek az előző évhez képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarországi vásárlók főleg hétvégén és munkaszüneti napokon látogatnak Szlovákiába. Különösen igaz ez olyan időszakokban, mint például pünkösdhétfőn, amikor Magyarországon zárva tartanak az üzletek, míg Szlovákiában nem munkaszüneti nap, minden nyitva van.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, spórolás, drágulás, szlovákia, bevásárlás, bevásárlóturizmus, élelmiszerárak,