Kiadták a vészjelzést: erre figyelj, ha mostanában csirkehúst vásárolsz, vagy komoly bajod lehet

Pénzcentrum2024. április 18. 19:01

Csirke vásárlásakor figyeljünk a hús színére, állapotára és a csomagolásban lévő folyadék mennyiségére, mivel ezek a jelek segíthetnek eldönteni, hogy a baromfi friss-e.

A csirkefogyasztás világszerte rendkívül népszerű, 2022-ben több mint 75 milliárd csirkét vágtak le élelmezés céljából. Azonban a csirkehús fogyasztása azonban bizonyos egészségügyi kockázatokkal járhat, ha nem megfelelően készítjük el. A CDC szerint a nem megfelelően főtt csirkéből származó baktériumok, mint például a Salmonella, a Clostridium Perfringens és a Campylobacter, különböző betegségeket idézhetnek elő. Fontos tudni, hogy a nyers csirkét nem ajánlott megmosni, mivel ez csak tovább terjesztheti a baktériumokat - írja a Daily Meal. 

A vásárláskor több módszer is létezik arra, hogy felismerjük a friss és jó minőségű csirkehúst. Elsődlegesen figyelni kell a hús színére: a világos húsú csirkék esetében halvány és rózsaszínű árnyalatot kell látnunk, míg a sötét húsúaknál sötétebb rózsaszínt. Mindkét típusnak fényesnek kell lennie. A romlott hús szürke színűvé és tompa felületűvé válik.

Továbbá fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e sérülések vagy elszíneződések a húson. A csomagolás sértetlensége is kulcsfontosságú, külső sérüléseket vagy zúzódásokat mutató termékeket kerülni kell. A tartályban összegyűlt felesleges folyadék jelenléte rossz jel lehet, mivel ez azt sugallja, hogy a hús vizet szívott magába hűtés közben, ami negatívan befolyásolhatja az ízét és textúráját.

Az érzékszervek használata is segíthet az állapot megítélésében. Ha furcsa vagy savanykás szagot érezünk már a boltban vagy otthon kinyitva, jobb ha elkerüljük az adott terméket. A textúra vizsgálatakor pedig arra kell figyelnünk, hogy ha megbökjük a húst és a nem tér vissza eredeti formájába vagy túl keménynek tűnik, akkor valószínűleg nem friss.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindig keressük az élénk színűt és sértetlen csomagolású termékeket; tapintásra pedig azt preferáljuk, amelyik rugalmasan reagál az érintésre. Ezek kombinálása segíthet abban, hogy minőségi baromfit válasszunk az élelmiszerboltokban.

Címkék:
vásárlás, hús, húsfogyasztás, csirke, friss, húsipar, folyadék,