Sokkoló, milyen hústermékek lepik el a magyar boltok polcait: ezt minden vásárlónak tudnia kell

Biró Attila2024. március 6. 12:24

Brutálisan bedőlt 2023-ban a magyar húsipar – erről beszéltek többek között a Hússzövetség március 6-án tartott húsvéti sajtóeseményén, amin a Pénzcentrum is részt vett. Éder Tamás, a szövetség elnöke azt is elmondta, az adatok annyira sokkolóak, hogy ilyet két és fél évtizede nem lehetett látni Magyarországon.

Tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése jelentősen alulmúlta az ipari átlagot is – mondta el előadásában Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A szakember kiemelte, hogy az élelmiszeripar messze alulteljesített 2023-ban 2022-hez képest, a termelés volumenindexe 11,3 százalékkal csökkent. Ilyen visszaesés nem történt Magyarországon az elmúlt két és fél évtizedben.

A hazai ágazat számára sokkoló az is, hogy a húsipar még nagyobb visszaesést prezentált. 2023-ban a húsfeldolgozás és tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat. A húskészítménygyártás pedig 14,4 százalékos visszaesést mutat. Elmúlt 2 és fél évtizedben sose fordult elő, hogy mindkét nagy iparág 10 százalék felett csökkenjen.

Éder Tamás arról is beszélt, hogy a visszaesés egyik legfőbb indikátora, hogy a belföldi értékesítés jelentősen visszaesett. A hazai húsiparnak tehát rendkívül rendesen odavágott a kiskereskedelemi forgalomcsökkenés. Emellett rendkívül rossz hatással van az olcsó importtermékek térhódítása, de Éder Tamás szerint a legnagyobb probléma,

hogy az ágazat az elmúlt időben nem tudta beépíteni az átadási áraiba a saját, óriási mértékű önköltség növekedéseit.

Az elnök kiemelte azt is, 20 éves távlatban ha nézzük, a sertés, és úgy az általában a hústermékek fogyasztói árai reálértéken jóval a bérnövekedés mértéke alatt vannak. Tehát ma Magyarországon még mindig olcsó húst enni, a fizetésekhez, illetve a fizetésnövekedéshez képest legalábbis mindenképp.

A hazai húsipar legnagyobb kihívásai

Éder Tamás kiemelten beszélt arról, hogy a különböző piaci hatások, és állami intézkedések okán a magyar boltokat ellepték az olcsóbb, nem mindig a legjobb minőségű importtermékek. Erre például hozta a sokáig árstoppal értintett sertéscombot, amiből 2022-2023-ban brutálisan megnőtt az import. De ugyanígy nagyon súlyos gondot okoz a hazai ágazatnak a kötelező akciózás, de az árösszehasonlító portál is. Ezek ugyanis csak és kizárólag az árat mutatják, nem lehet látni mellettük például hústermékek esetén a hústartalom vagy egyéb más jelölést sem. Ez a metodika pedig egyértelműen az árak letörése felé, nem pedig a minőség növekedés felé lökik a piacot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez egy nagyon rossz irány, ez elmúlt két évet megelőző 4-5 évben sikerült kikerülni az ágazatnak ebből az árletörő-spirálból a minőség javára, de a mostani történések visszalöknek mindent. Romboló hatás ez a minőséget gyártók fel

- emelte ki Éder Tamás.

További súlyos kihívások a hazai húsipar előtt

  • fogyasztáscsökkenés;
  • diszkontosodás (saját márkás termékek szerepének erősödése a brand termékek kárára) – „az élelmiszeripari cégek ezt nem szeretik, a jövedelmezőségének csökkenését látják ebben” – tette hozzá Édert Tamás;
  • minőséggyengítési folyamatok megjelenése (helyettesítő termékutánzatok erősödése, ami minőségromláshoz vezet;
  • EPR-díjak drasztikus emelkedése;
  • a kötelező akciózás is az importnyomás jelentős erősödését hozza;
  • kiskereskedelmi különadó növelése, aminek egy része a gyártókon csapódik le.

Antibiotikumokban fürdik a sertéságazat

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke arról beszélt, óriási kihívás előtt áll a magyar állattenyésztés, ugyanis 2030-ig az EU-s diriktíva szerint radikálisan csökkenteni kell az ágazatban felhasznált antibiotikumok felhasználást. Magyarország ebben viszont top5 felhasználó az EU-ban, úgyhogy ez nem lesz egyszerű. A cél szerint ugyanis 2018-as bázisévvel számolva 2030-ra 50 százalékkal kell csökkenteni az antibiotikum-felhasználást.

A szakember előadásából kiderült az is, hogy a hazai sertéstenyésztők jóval több antibiotikumot használ, mint például a baromfi ágazat. Úgyhogy ez nem lesz egyszerű menet az előttünk álló években. Mindennek ellenére Dr. Nemes Imre szerint az élelmiszereink biztonságosak, 2022-ben mintegy 25 ezer mintát vizsgálva kijelenthető volt ugyanis, hoy semmilyen gyógyszermaradékot nem találtak az élelmiszerekben a Nébih.

Címkék:
vásárlás, húsvét, hús, disznóhús, húsipar, húsár,