Hangsúlyos változás érik a Balatonnál: teljesen felforgatja a borászatok életét a klímaváltozás

Gosztola Judit2023. szeptember 9. 13:01

A klímaváltozás felforgatja az életünket, ahogy a mezőgazdaságot is, amelynek katasztrofális hatásai lesznek. Az biztos, hogy az elmúlt 5 évben a telek enyhék voltak, ennek következtében több kórokozó támadta meg az ültetvényeket, jobban oda kellett figyelniük a borászoknak a védekezésre. Ugyanakkor jó hír, hogy a magyar bor minősége folyamatosan javul. A változó klimatikus viszonyokra reflektálva vannak olyan jóslatok, miszerint több évtized múlva a Badacsony környéke is – a mostani észak-olasz borrégiókhoz hasonlóan - részben vörösszőlős területté válhat - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Nagy Leopold, a Folly borásza. De szóba került az ágazatot sújtó súlyos munkaerőhiány, a csökkenő borfogyasztásról és az elérhető forrásokról. Interjú.

Pénzcentrum: Miképp befolyásolta az időjárás az idei termést?

Nagy Leopold: Sem a tavalyi év aszályos időjárása, sem pedig az idei, szokatlanul csapadékos nyár nem volt jó hatással volt a termésre. Az elmúlt hetek jégesői szintén károsították az ültetvényeket. Mindezektől függetlenül, igyekszünk a legjobbat kihozni az évből, de az már bizonyos, hogy nagyjából 30 %-kal kevesebb termést tudunk betakarítani.

Milyen a magyar borok megítélése külföldön? Önök hány százalékban és milyen formában exportálnak?

Meglátásunk szerint kevés az olyan hazai pincészet, amely nagyobb volumennel tud a külpiacokon megjelenni. Családias méretünkből adódóan mi sem tartozunk ezek közé a borászatok közé, évente 50 000 palack bort állítunk elő, és ennek kétharmadát itt helyben, az Arborétumban értékesítjük.

Világszinten milyen trendeket, változásokat lát az utóbbi időkben a borfogyasztási szokásokban?

Méretünknél fogva sem a hazai trendeket, sem a világszinten megmutatkozó változásokat nem látjuk. Saját tapasztalataink alapján arról tudunk beszámolni, hogy az elmúlt 10 évben a reduktív borok kerültek az előtérbe, míg a rozé és a buborékos borok divatja egy kicsit visszahúzódóban van. Ugyanakkor a pezsgő kétségkívül a reneszánszát élni.

2023. július 14-i hír, hogy a kormány csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál – ez mit jelent pontosan, mitől menekültek meg a magyar borászok?

Ellenkező esetben palackonként - nagyságrendileg - 40-50 Ft-tal emelkedett volna a nettó bekerülési érték, ennek következtében a viszonteladói hálózatban történő értékesítésben bruttó 150 Ft áremelkedés realizálódott volna,

ez nagy teher, mind a fogyasztóra nézve, mind pedig az eladónak.

Korábbi elemzések szerint annyira beesett a fogyasztás, hogy mentőcsomagra szorulnak az európai borászok. A brüsszeli testület becslései szerint Portugáliában 34 százalékkal, Németországban 22 százalékkal, Franciaországban pedig 15 százalékkal eshet vissza a fogyasztás idén. Magyarországon is érezhető ez? Sokak szerint a fiatalok már sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanak, van arra bármiféle stratégiájuk, hogy lehetne megfogni az új generációt?

Úgy gondolom, hogy a borfogyasztásra meg kell érni.

Emellett mi magunk jellemzően nem érezzük a fogyasztás visszaesését: itt az arborétumban azokkal találkozunk, akik az általunk képviselt értékek mentén kínált termékeket és szolgáltatásokat keresik, ennek megfelelően fogyasztanak, őket maximálisan ki tudjuk szolgálni.

Az ágazat, sőt az egész mezőgazdaság évek óta komoly munkaerőkihívásokkal küzd: hosszú távon mi lehet erre a megoldás?

Egyértelmű a válasz: a megoldás a gépesítés, automatizálás.

JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen forrásokból tud fejleszteni a borászat? Érkeznek pályázati pénzek az ágazatba?

Az elmúlt 5 éveben mind a szőlőtelepítéseket, mind a borászati eszközbeszerzéseket támogatta az állam, mi pedig éltünk a pályázatok kínálta lehetőségekkel.

Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legjobbak közé választotta. Mit jelentenek ezek a díjak: csak jóleső szakmai elismerés, vagy esetleg ez mérhető ilyenkor az eladásokban is?

Ezek a díjak egytől egyig hasznos és hiteles visszajelzések – többek között arra vonatkozóan, hogy jó irányba tart a borászat, a borkészítésben követjük az európai trendeket -, de természetesen jó hírünket terjesztve segítenek az eladások növelésében is.

A klímaváltozás felforgatja az életünket, ahogy a mezőgazdaságot is, amelynek katasztrofális hatásai lesznek. A szőlőtermesztést ez miképp befolyásolja? Egyes elemzések szerint itt akár pozitív hatásai is lehetnek – Ön ezt hogy látja?

Ez egy összetett kérdés: egyik év ilyen, a rákövetkező év olyan, általánosítani nem lehet. A felmelegedés természetesen hatással van az egész flórára, így a szőlőre is.

Az biztos, hogy az elmúlt 5 évben a telek enyhék voltak, ennek következtében több kórokozó támadta meg az ültetvényeket, jobban oda kellett figyelnünk a védekezésre. Ugyanakkor a bor minősége folyamatosan javult. A változó klimatikus viszonyokra reflektálva vannak olyan jóslatok, miszerint több évtized múlva a Badacsony környéke is – a mostani észak-olasz borrégiókhoz hasonlóan - részben vörösszőlős területté válhat.

A borturizmusban számos kiaknázatlan lehetőség van még hazánkban, mondhatni gyerekcipőbe jár a nyugati országokhoz képest sok tekintetben. Ennek megváltoztatása érdekében mit tud tenni egy pincészet, milyen eszközökkel lehet élénkíteni azt az ágazatot?

A borturizmusban, illetve a turisztikai piacon balatoni borászatként előnyös pozícióban vagyunk – ráadásul mi egy csomagban kínáljuk az élményt: nem csak borászat vagyunk, hanem egy 120 éves arborétum, amelyek így együtt, kibővülve a szolgáltatásokkal és a termékekkel, egész éves turisztikai attrakcióként üzemel.

Címlapkép: Folly Arborétum és Borászat

Címkék:
vásárlás, bor, borászat, fogyasztás, magyar, klímaváltozás, borok, hazai, borász,