Reichenberger Dániel • 2023. szeptember 8. 16:04
Elképesztő mértékben megugrott egy kiló cukor ára, egy év alatt több mint 60 százalékkal kerül többe ez az alapvető élelmiszer. Mi okozza ezt a súlyos áremelkedést, és vége lehet-e egyáltalán? A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők ezzel kapcsolatban (sem) tudtak jó híreket mondani.
Talán csak 1945-ben, a háborút követő magyarországi hiperinfláció közepette láthattunk olyat, ami most történt meg egy kiló cukor árával. A KSH friss adatai szerint 2023 júliusához képest 55 százalékkal, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva pedig 64,9 (!!!) százalékkal drágult ez az alapvető élelmiszer - erről ma reggel lapunk is beszámolt. Bár a szakértők korábban is figyelmeztettek erre, ekkora árrobbanásra biztosan senki sem számított. Szakértőket kérdeztünk az árrobbanásról, akiknek egyáltalán nem tudtak jó hírekkel szolgálni a továbbiakat illetően sem.
Baj van a világpiacon is
Nagyon megugrott a cukor világpiaci ára, ez gyűrűzött be a magyarországi árakba is - tudtuk meg Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. A szakértő szerint mivel a termék sokáig az élelmiszer-árstop hatálya alá tartozott, most egyszerre nem lehet drágábban adni, a beszerzési ár azonban az olcsósítást sem lehet a végtelenségig vinni.
A cukor esetében - mint minden más, egykor árstopos terméknél - az a helyzet, hogy az az ár, amit most látunk, minden esetben a beszerzési ár. Ennél olcsóbban lehetne adni ugyan, de az azt jelentené, hogy a kereskedők már a bekerülési költséget sem tudnák fedezni. A kereskedőnek a cukor áránál meg van kötve tehát a keze, nem ő találja ki, hogy mennyiért adja, hanem a beszerzési árat kell alkalmaznia - ez a beszerzési ár viszont most rendkívül magas a világpiaci árak miatt, ami átgyűrűzött
- fogalmazott Vámos György a Pénzcentrumnak.
Ennél jóval konkrétabb válaszokat kaptunk Braunmüller Lajostól. Az Agrárszektor főszerkesztője szerint teljesen egyértelmű, hogy az árstopok kivezetése tehet a brutális cukordrágulásról.
A kirívó árnövekedést egyértelműen az árstop július 31-i kivezetése okozta, amely addig elfedte a cukor termékpálya fundamentális változásait - hasonlóan a többi árstopos termék esetében is. A cukorágazatban a költségek jelentősen nőttek az elmúlt több mint egy évben. Az energiaárak emelkedése, az alapanyag drágulása és a munkabérek növekedése Európa-szerte drágították a cukor előállításának költségeit, amelyet ráadásul a tavalyi időjárás is tovább erősített. A 2022-es aszály révén Európa több termelőterületén gyenge termést takarítottak be a gazdák
- fogalmazott a szakértő. Elmondta azt is: nem tett jót az árnak az sem, hogy a termés messze elmaradt az előző évek számaitól.
Magyarországon kifejezetten rossz termés volt - jóllehet a hazai cukorrépa-termőterület már a korábbi években is jelentősen csökkent, és ma már meg sem közelíti a nyolcvanas évek számait. Az európai répacukor-előállítók mindezen hatások miatt jóval drágábban termeltek, a költségnövekedést pedig más országokban érvényesíteni is tudták. Magyarországon az árstop miatt ez akadályokba ütközött, ám annak kivezetésével idehaza is igazodtak a fogyasztói árak a piaci realitásokhoz
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- tette még hozzá ehhez Braunmüller Lajos.
A kapcsolódó termékek sem ússzák meg
Az Agrárszektor főszerkesztője azt is elmondta: arra is fel kell készülni, hogy a cukor drágulása még számos terméket ránthat magával.
Egészen biztosan megjelenik a cukor drágulása mindazon termékek árában, amelyekben répacukrot használnak fel alapanyagként. Ennek mértéke azonban nagyon változó lehet, számos, magas szinten feldolgozott termékben az energia, a munkaerő költsége és a brandérték többet nyom a latban, mint az alapanyagár, különösen igaz ez a prémium kategóriás, illetve a luxustermékek esetében. Fontos megjegyezni, hogy számos élelmiszertermékben (például üdítőkben) nem répacukrot, hanem a kukoricából készült izocukrot használják, így ezeknél nem érvényesül ez a hatás
- mondta Braunmüller Lajos. Mivel a hazai termelés mindennek tetejében alig a negyedét fedezi a hazai fogyasztási igényeknek, így egyre inkább az importra támaszkodik - ez pedig, mint fentebb már láthattuk, egyre magasabb árakat eredményez.
Magyarország éves répacukor felhasználása hozzávetőleg 300 ezer tonna, míg a hazai termelés 80 ezer tonna körül alakul. Az ország ezért jelentős répacukor-importőr, a behozatal minden évben meghaladja a 200 ezer tonnát. Érdemes megjegyezni, hogy ennek jelentős részben az az oka, hogy hazánk éghajlata egyre kevésbé alkalmas a cukorrépa termesztésére, ennek a növénynek ugyanis egyenletes és bőséges csapadék kell, amely a legtöbb évben ma már nem adott. A cukorrépa termesztésre ezért északabbi régiókra tevődik át, Németország és Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Lengyelországban lényegesen kedvezőbb adottságok vannak a cukorrépa termesztéséhez. Magyarország ugyanakkor az adottságainkhoz jobban illeszkedő izocukor-termelésben nagy növekedést élt meg az elmúlt évtizedekben, ehhez ugyanis nem cukorrépát, hanem kukoricát használnak alapanyagként
- tette hozzá az Agrárszektor főszerkesztője. Persze nem a cukor az egyetlen élelmiszer, ami nagyon komoly dráguláson ment át: a Pénzcentrum ma összeszedte, mely termékek ára emelkedett még meredeken. Ezt a cikket itt olvashatod el újra: