HelloVidék • 2023. február 3. 08:15
Tele van a magyar gasztronómia olyan levesreceptekkel, melyek nem kerülnek sokba, viszont laktatnak, és akár napokig is fogyaszthatók.
Már lassan fel sem húzzuk a szemöldökünket arra, hogy egyre nagyobb összeget hagyunk az élelmiszerboltokban, otthon azonban gyakran bosszankodunk azon, vajon mit adjunk enni a családnak, ami nem vágja oda a teljes családi költségvetést. A HelloVidék most azonban több olyan levesreceptet is hozott, melyet akár napokig fogyaszthatunk, és akár fillérekből összehozhatók.
Hiába szabjuk egyre rövidebbre a bevásárlólistát, a végösszeg ugyanannyi, vagy még több mint korábban, ráadásul a piaci előrejelzések 2023 évére sem jósolnak kedvező eseményeket: készen kell állnunk az akár 30%-os további drágulásra is.
2022 decemberében átlagosan 24,5%-kal haladták meg az árak az egy évvel korábbi értékeket, leginkább a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett - utóbbi esetben a KSH mérései szerint 44,8%-os infláció áldozatául estek az alapélelmiszereink. A következő alapanyagok drágultak a legnagyobb mértékben:
- sajt (83,2%);
- tojás (82,7%);
- kenyér (81,1%);
- vaj, vajkrém (79,4%);
- tejtermékek (79,2%);
- édesipari lisztesáru (71,0%);
- száraztészta (70,8%);
- margarin (58,0%);
- péksütemények (57,2%);
- tej (52,1%);
- baromfihús (51,5%)