Aranyáron lesz magyar dió a piacokon: ősztől ennyit kérnek a luxuscsemege kilójáért

Pénzcentrum2022. szeptember 26. 08:15

A fúrólégy az idén sem tétlenkedett, ennek pedig brutális kihatása lehet az idei magyar diótermélésre - írja cikkében a HelloVidék.

A fúrólegyet alig 10 éve, 2011 augusztusában azonosították először Magyarországon, és azóta legalább azt tudjuk, hogy melyik rovarfajta eszi be magát a diófa törzsébe és magába a gyümölcsbe is. Súlyos károkat képes okozni, ami kihatással van a magyarok egyik kedvenc csonthéjasának termésére, és a termés mennyiségére egyaránt.

Magyarországon a nyugati dióburok-fúrólégy október közepéig rajzik. Ez a hosszú, elhúzódó rajzás komoly problémát okoz, és nagy kihívás elé állítja a szakembereket. A légy lárvái a termés 90–95%-át is tönkre tudják tenni, ami azt jelenti, hogy szinte alig találunk majd a piacokon magyar dióbelet, azt is igen borsos áron.

Az interneten keresgélve drámai árakat talált a portál: több webshop 4990 és 5990 forint közötti áron adja a dióbél kilóját. Tekintettel arra, hogy egy rúd karácsonyi bejglihez legalább 25-30 dkg dióbélre van szükség, az ünnepi süteményekhez reális a minimum egy kilogramm dió beszerzése, így igencsak drága mulatság lesz idén az ünnepi kedvenc.

Kíváncsi vagy a többire is, amit tudni kell a fúrólégyről? Akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
vásárlás, karacsony, bevásárlás, magyar, termék, dió, károkozás, termés, rovar, hellovidék,