Mélyütés a turizmusnak az új SZÉP-kártya rendelet: aggódik a szövetség elnöke

Pénzcentrum2021. december 27. 08:31

Aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek, hiszen jövőre jópár hónapig élelmiszert is lehet venni a kártyákkal - mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének az elnöke. Mint hozzátette, az eddigi könnyítések jelentették a túlélést sok vendéglátóipari egységnek.

A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek – mondta a turizmus.com-nak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének az elnöke. MInt kiderült: a szakmát teljesen váratlanul érte a bejelentés, mely szerint 2022. február 1. és május 31. között a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható, a melegkonyhás vendéglátóhelyeken kívül.

A Széchenyi Pihenő Kártyát érintően tavaly bevezetett adókönnyítés célja a turizmus újraindulásának, fellendülésének segítése volt, s 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben járult hozzá a belföldi kereslet növeléséhez, valamint a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléléséhez

– kommentálta a jogszabályváltozást. Baldauf Csaba azt is fontosnak tartja, hogy a SZÉP-kártya keretösszege és kedvezményes adózási feltételei 2022-ben is fennmaradjanak, és, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is legalább 2022. július 30-ig mentesüljenek a vállalkozások, amíg a belföldi és külföldi kereslet helyreáll.

Ezek a támogatások a nagymértékben növekvő költségek miatt is kívánatosak lennének

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Baldauf Csaba.

Címkék:
SZÉP-kártya, turizmus, járvány, szép kártya, vendéglátás, koronavírus, baldauf, rendelet, szálláshelyek, szállodák, éttermek,