Pénzcentrum • 2021. július 11. 19:57
Bár már akkora a bevétel az éttermekben, mint a járvány előtt, így sincs egyszerű helyzetben az ágazat. A gondot a munkaerőhiány és a növekvő bérigények okozzák.
Júniusban már kis híján elérte a 2019-es, tehát a járvány előtti bevételét a vendéglátás – számolt be a statisztikai adatok alapján a Blokkk.com.
A kereskedelmi szakportál úgy számolja, a 2019-es júniushoz képest 5 százalékkal van elmaradva az ágazat, 2020-hoz képest viszont több mint 40 százalék a többlet, ugyanakkor megjegyzi: 2021 első féléve összességében 190 milliárd forintos veszteséget hozott az ágazat számára. Mindez kevesebb a 2020-as, 400 milliárdos buktánál, ám nagy kérdés, hogy az alapvetően magasabb árakat hogyan tudják kigazdálkodni a vendéglátósok.
A bajokat tetézi a munkaerőhiány, ez magyarázza, hogy van ahol már bruttó 1300 forintos órábért ajánlanak a felszolgálóknak és 1500 forintost a pultosoknak, de Siófokon van olyan hely, ahol majdnem félmilliós bruttó fizetésért keresnek pincért, Balatonfenyvesen pedig egymillióért szakácsot
– ezzel, a munkavállalás hosszabb ideje miatt felveheti a versenyt egy budapesti étterem 700 ezres, vagy egy német szálloda átszámítva 800 ezres havi ajánlata is.