Az eredeti palócleves recept: hogyan készül a palócleves egyszerűen?

Pénzcentrum2020. november 21. 11:32

A klasszikus palócleves egy igazán lehengerlő előétel, sőt, teljes értékű főétel, ami mindig megörvendezteti a családot, vendégsereget, ha jól van elkészítve. Na de mégis, milyen étel a palócleves, hányféle palócleves recept létezik és hogyan készül a palócleves, az eredeti palócleves recept alapján? Miben más a tárkonyos palócleves, a palócleves milyen húsból készthető és mi illik a palócleves mellé a friss kenyéren túl, milyen második fogások vagy éppen desszertek illenek a palócleves mellé? Honnan származik a palócleves eredeti receptje, mikor találták fel a palóclevest?

Autentikus, igazi magyaros ízekre éhezel? Nem kell tovább keresgélned, máris mutatjuk, hogyan készül a palócleves, ráadásul az eredeti palócleves recept alapján. Milyen palócleves receptek léteznek, hogyan készül többek között a tárkonyos palócleves? Amellett, hogy eláruljuk, a palócleves milyen húsból készül és hogy milyen hozzávalókat ír az eredeti palócleves recept, azt is megtudhatod, hogy a palócleves mellé mi illik, és hogy mitől ilyen különleges az eredeti palócleves! Ki volt a palocleves eredeti receptjének a megalkotója, honnan származik a palócleves és mikor készült az első palócleves Magyarországon?

Honnan származik a palócleves?

A palócleves egy, a gulyásleveshez hasonló, magyaros ízvilágú raguleves, ám ízesítése savanykásabb, maga az étel pedig talán egy fokkal könnyebb is, így a palócleves recept használható előételként is, nem csak főételként, egytálételként fogyaszthatjuk. A palócleves receptjének keletkezését több, mint 100 évvel ez előttre eredeztetjük vissza, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán, a „legnagyobb palóc” megkóstolta azt.

A történetek arról árulkodnak, hogy Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral szedett belőle (innen ered a „kéttányéros palócleves” kifejezés is), s jóízzel elfogyasztotta – nem is csoda, hiszen ebben a korszakban, avagy a 19. és a 20. század fordulóján gyakorlatilag szárnyalt a magyar gasztronómia, számtalan, a mai napig híres és közkedvelt fogásunk születését köszönhetjük a kor úttörőinek (akkoriban született meg például a Gundel-palacsinta receptúrája is).

A palócleves eredete

Egy másik legenda szerint a palócleves Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt. Bárhogy is történt, jól sült el, ugyanis a palócleves mind a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence! Habár a palócleves recept kapcsán is elmondhatjuk, hogy ma már az „ahány ház annyi szokás” elve uralkodik a palocleves készítése kapcsán, akkoriban lehetetlen volt az ételt elképzelni ürücomb és zöldbab nélkül.

A palócleves készítése: a palócleves milyen húsból készül?

Az eredeti palócleves bárányhúsból készült, tipikusan ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, a mai magyarok azonban egyszerűen disznóból (pl. sertéscomb, lapocka) vagy marhából (pl. marhanyak, lábszár) főzik azt – egyébként bármilyen pörköltnek való hús megfelel a palócleves recept elkészítéséhez, a fő, hogy mi kedveljük!

A palócleves fűszerezése

A palócleves úgy a legfinomabb, ha nem sajnáljuk belőle a zöldfűszereket. Manapság a legtöbben egyszerű petrezselyemzöldet használnak hozzá, azonban a tárkonyos palócleves is a népszerű elkészítési alternatívák közé tartozik. Érdekesség: az eredeti palócleves különleges ízéért a friss kapor felelt – ha kedveljük a magyar konyha igazán hagyományos ízeit, mindenképpen kóstoljuk meg ezt az eredeti palócleves verziót is.

Az eredeti palócleves recept: hogyan készül a palócleves?

Így, hogy tudjuk, honnan származik a palócleves, és hogy a palócleves milyen húsból, milyen fűszerezéssel készül, nézzük, hogyan készül a palócleves az eredeti palócleves recept alapján, illetve járjunk utána annak is, hogy mi illik a palócleves mellé!

A palócleves hozzávalói

  • ½ kg báránycomb / báránylapocka
  • 2 ek sertészsír
  • 250 g zöldbab
  • 4 db krumpli
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 ek liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 l víz
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

A palócleves elkészítése

Most pedig nézzük, hogyan készül a palócleves!

  1. Előkészületként tisztítsuk meg a zöldségeket és daraboljuk fel őket: a hagymát, fokhagymát finomra, a többi zöldséget kockákra. A palocleves készítéséhez a húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd kockázzuk fel!
  2. Egy lábasban (vagy bográcsban) olvasszuk föl a disznózsírt, dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, hogy elkészüljön a palócleves lecsós alapja.
  3. Adjuk a lecsós alaphoz a bárányhúst, fűszerezzük őrölt paprikával, köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a babérlevelet is. Főzzük kifehéredésig, gyakran kevergetve, nehogy odakapjon a bárányhús. Néhány percre le is fedhetjük.
  4. Adjuk hozzá a répát és a krumplit is, majd öntsük fel a vízzel és főzzük addig, míg az összes hozzávaló puha nem lesz.
  5. Készítsünk habarást: egy tálban keverjük el a lisztet a tejföllel, majd engedjük föl a palócleves levével, míg ki nem egyenlítődik a hő és csomómentes nem lesz. Ekkor folyamatos kavargatás mellett öntsük hozzá a fazék palócleveshez.
  6. Amikor úgy ítéljük, hogy kész a palócleves és a habarás is benne van, aprítsuk fel finomra a friss kaprot és keverjük hozzá a leveshez. Tálaljuk forrón, csípős paprikával, extra tejföllel, friss kenyérrel!

Miben más a tárkonyos palócleves?

Ha nem szereted a kaprot (sokan vannak így), készítsd el nyugodtan friss, vagy szárított tárkonnyal! A tárkonyos palócleves íze is karakteres lesz, ám egy kicsit a ragulevesek ízvilágára fog emlékeztetni. Mindkét verzió nagyszerű, garantáljuk!

Ne sajnáljuk az extrákat: nézzük, mi illik a palócleves mellé!

Az eredeti palócleves (sőt, a palócleves bármelyik verziója – pl. palócleves sertéscombból vagy tárkonyos palócleves) nem csak önmagában, főételként állja meg a helyét az asztalon. A palócleves lehet egy laktató előétel is, elfér mellette bármilyen főétel, sőt, egy könnyed desszert is. Azt javasoljuk, hogy a második féle kiválasztása esetén kerüljük a tejfölös, pörköltes dolgokat (a paprikás csirkepörkölt vagy a túróscsusza nem passzol hozzá). Javasoljuk a töltött csirkecombot vagy a rántott húst krumplipürével, hozzájuk desszertnek pedig egy kis palacsintát vagy aranygaluskát ajánlunk.

Címkék:
recept, leves, receptek, magyaros ételek,