HelloVidék • 2020. október 2. 08:17
"Fasírtkutatásaim" már régóta tartanak, így találkozhattam focilabdányi méretekkel, ehetetlenül fűszeresekkel, ízetlenekkel, és azzal az öt recepttel is, amitől jobb fasírt szerintem nem született mégj - írja Gasztromeséiben a HelloVIdék.
Történt egyszer adventkor, egy vendégségben, hogy egy színesre festett nappali közepén, a dohányzóasztalon elhelyezett hatalmas üvegtálban narancs méretű fasírtok vártak bennünket a kávé mellé. Először nem hittem a szememnek, aztán mindez fokozódott, amikor körbeültük az asztalt heten, és mindenki, a markába véve egy-egy harminc dekás gombócot, harapni kezdett, közben hörpintve a kávét - emlékezik vissza a Gasztromesék szerzője.
- kérdeztem magamtól. Mindez olyannyira szürreális volt, hogy egyszeribe megjött a gusztusom a fasírtevéshez egy életre. Az óriás gombócok ugyanis igazán ízes, szaftos fasírtgolyókat, vagyis fasírtlabdákat rejtettek. Ez a furcsa jelenet változtatta meg a fasírt iszonyom, amit korábban gyanús kifőzdék és menzák okoztak. Ezután viszont rájöttem, lehet isteni egy-egy darálthús golyó.
"Fasírtkutatásaim" már legalább 10 éve tartanak, s rájöttem, ez is egy olyan étel, amiből következtetni lehet arra, hogy készítője milyen személyiségjegyekkel rendelkezik. Sokan a klasszikus, hagyományos elkészítésre esküsznek, de vastag panírmorzsával, van, akik már variálnak zöldségekkel, lazítanak tejtermékekkel, vagy egyszerűsítenek a formán és egészben sütik...