Pénzcentrum • 2020. május 11. 10:15
A karantén nem csak a mindennapokat, de az étkezési szokásainkat is átalakította. A koronavírus magyarországi megjelenése után rengetegen rohamozták meg az üzleteket, halmoztak fel tartós élelmiszereket. A kényelem elsődleges szempont lett: sokaknak nincs ugyanis ideje órákat a konyhában tölteni a munka és a gyerekek mellett.
A koronavírus magyarországi megjelenése óta alapjaiban változott meg az élet: aki csak teheti, otthonról dolgozik, a diákok is otthonról, digitálisan tanulnak, és nagyon sok óvodás és bölcsis kisgyerek is otthon múlatja most az időt. A legtöbb család számára kihívást jelent ez az időszak: elvégezni a munkát, vezetni a háztartást, napi ötszöri étkezést biztosítani a családnak, tanulni a gyerekekkel, lefoglalni a kisebbeket. Minden segítség jól jön tehát.
Március közepén az emberek megrohamozták az üzleteket, érdekes tapasztalat, hogy az első termékek, amik eltűntek a polcokról, a liszt és az élesztő volt. Az élesztőhiány aztán a kovászolási kedv jelentős megnövekedéséhez vezetett.
Sokan annak is örülnek, ha egyáltalán el tudnak ugrani valamikor a boltba, hogy beszerezzék a reggelire, ebédre, vacsorára valót. Miközben mindenki igyekszik változatos és egészsége ételeket varázsolni az asztalra, fontos szempont lett az is, hogy a napi menü gyorsan elkészíthető legyen, ne kelljen órákat tölteni a konyhában.
A The New York Times cikkében kiemeli, az Egyesült Államokban azok az emberek, akik korábban szigorú diétát tartottak, most felhagytak ezzel, rengeteg száraz tésztát, konzerv élelmiszert és nassolni valót vásároltak a karantén idején.
Átalakultak a fogyasztási szokások, a kényelmi szempont hangsúlyos lett a családok számára - ez derül ki a Bloomberg április végi cikkéből is, amelyben megjegyzik, hogy a fagyasztott termékek iránti kereslet is egyre nő világszerte.
Nem meglepő tehát, hogy az üzletláncok is reagálnak a változásokra. A Lidl például ebben a hónapban rukkolt elő a frissensült péksütemények fagyasztott változataival. Egyelőre tízféle édes és sós pékáru található meg a kínálatban, több féle kiszerelésben.
- tudtuk meg a cégtől. A Lidl megkeresésünkre közölte, sem hozzáértést, sem plusz hozzávalókat nem igényel a fagyasztott pékáruk otthoni elkészítése, de a vásárlók dolgának megkönnyítése érdekében van pontos elkészítési útmutató és videó is, amely segítséget nyújthat az otthoni sütés során.
Egészséges táplálkozás karantén idején
Márciusban beszéltünkAntal Emese dietetikussal, aki hangsúlyozta, a karantén idején is figyelni kell arra, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás szabályait. Vagyis a zöldség és gyümölcs bevitel nagyon fontos, ráadásul most a szezonális gyümölcsök, zöldségek könnyedén be is szerezhetők. Tízóraira vagy uzsonnára pedig a zöldségek-gyümölcsök megpucolva, felvágva, tökéletesek lehetnek a gyerekek és a felnőttek számára is.
A tavasz a zsenge, üde, friss leveles zöldségek szezonja. Ilyenkor terem a sóska, a spenót, a hagymafélék közül a snidling, az új- és a zöldhagyma, továbbá a római saláta, a hónapos retek, valamint a karalábé. Tavasszal érdemes zsenge újburgonyás ételeket készíteni, és ne feledkezzünk meg a kiváló vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmazó spárgáról sem.
A Lidl megkeresésünkre közölte, a diszkontláncban hetente már legalább 130 féle friss zöldség és gyümölcs található meg a polcokon, ráadásul a szezonális termékeket kedvezőbb áron lehet beszerezni. A kényelem itt is szempont lehet: spenót vagy sóska főzeléket vagy épp egy tejszínes, fokhagymás, spenótos tésztát nagyon gyorsan össze lehet dobni, ahogy egy spárgakrémleves is nagyon gyorsan megvan, miközben egészséges fogás kerül az asztalra.