Pénzcentrum • 2019. december 14. 10:00
Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk túlzásba esni az étkezésekkel, és ennek megfelelően a bevásárlással is. Teletömött bevásárlókocsival szlalomozunk a tömegben, hogy megszerezzünk minden hozzávalót a családi ebédekhez és vacsorákhoz, majd rengeteg maradékot dobunk ki a kukába, és főzünk frisset helyette. Az élelmiszer-pazarlás azonban nemcsak drága mulatság, de környezetterhelő is. Ezért szakértők összeállítottak egy hét tételből álló listát a tudatos karácsonyi bevásárláshoz, hogy minél kevesebb étel menjen veszendőbe.
Tudtad, hogy egy magyar háztartás átlagosan 68 kilogramm ételt dob ki évente? Ez azt jelenti, hogy családonként 50 000 forint kerül a kukába meg nem evett étel formájában. Ehhez hozzájárulnak a nagy karácsonyi lakomák is, amikor rendszerint óriási mennyiségű élelmiszer-felesleget termelünk. Szeretjük ugyanis magunkat és rokonainkat minden földi jóval elkényeztetni, ami aztán nem fogy el. Pedig a jó hangulat nem az ételek mennyiségén múlik. A folyamat a boltban indul, és az étkezőasztalnál ér véget. Pár egyszerű lépéssel azonban megelőzhető, hogy a szemétben landoljon az egyébként még fogyasztásra alkalmas ünnepi menü. A Tesco szakértői össze is állítottak egy hét tételből álló listát a tudatos karácsonyi bevásárláshoz:
- Tervezd meg, hogy milyen étkezések lesznek, és hányan lesztek. Csak annyi ételt főzz, amennyi a létszám alapján szükséges. Nem kell minden napra teljesen új menüt készíteni, a köreteket például remekül lehet kombinálni a különböző főfogásokkal.
- Gondold át, mennyi élelmiszerre van szükséged, és mi az, amit esetleg ráér megvenni majd frissen, a két ünnep között. Ne feledd, a boltok csak két napig lesznek zárva, ezért nem érdemes egyszerre túl sok mindent beszerezni.
- Előzd meg a felesleges vásárlást, és még a boltba indulás előtt nézd meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában, amit fel tudsz használni.
- Írj listát a bevásárláshoz, és csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van.
- Válaszd a közeli lejáratú termékeket a polc elülső részéről, hiszen a karácsonyi menü alapanyagait valószínűleg pár napon belül felhasználod.
- Figyelj a megfelelő tárolásra, hogy minél tovább fel tudd használni az élelmiszereket, és ne feledkezz meg a fogyaszthatósági időkről sem, hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba.
- Ha valami mégis megmarad, fagyaszd le, vagy használd fel más ételek alapanyagaként. A kissé már szikkadt mézeskalács például pohárkrém, sajttorta kiváló alapanyaga, a maradék sült csirkéből pedig lehet gazdag saláta vagy húsos wrap. A szárazabb kenyér újjászülethet levesbetétként, bundáskenyérként vagy zsemlemorzsaként. Míg az üveg alján maradt bor szószok, raguk készítésénél jöhet jól kis kockákra fagyasztott darabkákban.