HelloVidék • 2019. október 14. 08:16
Száz évvel ezelőtt megszokott életforma és megélhetési forrás, manapság viszont inkább kuriózum és divat a tanyasi életmód. A vidéki létforma azonban nem csupán a nyugalmat és a természettel való békés együttélést jelenti, sokak számára valódi elhivatottság, hagyomány és értékőrzés. A kerekegyházi szikes pusztán zöldellő Rendek Tanya és Ökogazdaság ezt a tradíciót képviseli, immáron a negyedik generációval - írja a HelloVidék.
Bár a Rendek család tanyája mindössze alig húsz kilométerre található a városiasodott Bács-Kiskun megyei megyeszékhelytől, olyan, mintha egy falatnyi múltat kapnának az oda látogatók. A valamikor még természetesnek számító növényvédelmi és földművelési technikák helyét átvette az öko és a bio jelző, noha száz év alatt a vegyszermentes gazdálkodás semmit sem változott - emeli ki a lap.
A környezet szkepticizmusa ellenére a tanya ma virágzik, ahol az idős nagyszülőkön túl a leánygyermekek és férjeik is besegítenek a szülőknek a gazdaság teendőibe, így irigylésre méltóan négy generáció közt oszlanak fel az ott élők bokros teendőik - írják.
Mindemellett a család rendkívül elhivatott az őshonos állat- és növényfajták tartásában, illetve termesztésében, a biodiverzitás megőrzésében, így más vidéki gazdaságoktól eltérően nem egy-egy zöldség- vagy gyümölcsfajtára rendezkedtek be, hanem a paprikán át a batátáig, sárgarépáig és a változatos gyógynövényekig mindent maguknak állítanak elő, ami a modernkor hozta problémákkal kiegészülve közel sem olyan egyszerű, mint régen volt.
Na, de hogy a tanyasi táplálkozás, és az ott előállított élelmezés miként kapcsolódik az úgynevezett "slow food" azaz a lassú evés mozgalmához, és hogy mi ennek a lényege, azt a HelloVidék cikkében tudod elolvasni.