Pénzcentrum • 2019. augusztus 28. 09:00
Az aluljáróban vásárlás, étkezés veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt élelmiszerek nagyon komoly fertőzést okozhatnak. A hatóság igyekszik minden eszközzel megszüntetni a veszélyforrásokat.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a kockázati besorolások alapján rendszeresen ellenőrzik a legális tevékenységet folytató termelőket és forgalmazókat - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. Tóth Dávid arról beszélt, hogy az illegálisan árusító tevékenységet folytatókról nincs nyilvántartás, őket nem tudják ellenőrizni. Az ilyen árusítás felszámolása érdekében rendszeresen vannak összevont hatósági ellenőrzések.
- fejtette ki a Nébih osztályvezetője.
A nem megfelelő higiéniai körülmények között tárolt vagy rosszul elkészített élelmiszerek hányással, hasmenéssel járó ételfertőzést okozhatnak - mondta Szegheő Péter doktor. A belgyógyász szerint oda kell figyelni a kézmosásra és arra, hogy az étel elfogyasztása környezetében ne fogjuk meg a nyilvánosan elérhető dolgokat, például a nyilvános vécé kilincsét, ha a másik kezünkben étel van.
A belgyógyász szerint általában nem a rossz alapanyag, hanem az étel készítője felelős a fertőzésekért.