Pénzcentrum • 2019. március 29. 19:00
Szabályozzák, hogy mennyi mechanikusan lefejtett húst tartalmazhatnak az élelmiszerek. Ezzel magasabb lehet például a virsli hústartalma.
Újabb szigorítást lép életbe április közepétől hústermékeknél: a bizarr nevű, a húsipar melléktermékének is nevezhető csontokról mechanikusan lefejtett hús (msm - mechanically separated meat) mennyiségére érkezett új szabály - szúrta ki a Napi.hu.
Az ennivalók paramétereit meghatározó Magyar Élelmiszerkönyv eddig csak azt mondta ki, hogy egy-egy húskészítménynél - például a virslinél - a mechanikusan lefejtett hús mennyisége nem számítható be a hústartalomba és megszabta az MSM maximális arányát. A Magyar Közlönyben szereplő új szabály viszont már a kalciumtartalom alapján pontosan megmondja, hogy mi számít mechanikusan lefejtett húsnak.
A szabályozással tehát azt próbálják elérni, hogy minimalizálják a mechanikusan lefejtett hús mennyiségét az élelmiszerekben, így azok jobb minősíégűek legyenek.