Pénzcentrum • 2018. december 27. 11:45
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra. Meglepő eredmények születtek.
Az év végén, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.
Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.
A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte. Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez itt érhetőek el. A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak.