Pénzcentrum • 2018. szeptember 4. 08:32
Idén az extrém időjárás miatt kevesebb termést takaríthattak be a gazdálkodók a magyar vörös- és fokhagymából, a visszaesés ugyanakkor nemcsak Magyarországra, hanem a jelentősebb európai hagymatermelő országokra is jellemző volt - írja a Magyar Idők.
Vöröshagymából itthon átlagosan 65-70 ezer tonna terem, fokhagymából pedig évente 6-8 ezer tonna. Ezzel szeptember elejétől január-februárig kielégíti a hazai igényeket az itthon megtermelt vöröshagyma és fokhagyma.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint az utóbbi időben enyhén csökkent a vöröshagyma termőterülete, idén közel 1500 hektáron foglalkoztak vele a gazdálkodók. A fokhagyma termőterülete viszont kissé nőtt, idén elérte az 1100 hektárt. A fő vöröshagyma-termőterületek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében találhatók, míg a legtöbb fokhagymát Csongrád megyében termesztik.
Ma már a vásárlók a vöröshagymát egész évben friss termékként fogyasztják, ezért jelentős az import mennyisége is. Évente közel húszezer tonnát importálnak a termékből, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik. A fokhagymaimport elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru, évente 1000-1400 tonnát tesz ki.
Az éves vöröshagyma-fogyasztásunk egy főre vetítve 8-9, a fokhagyma esetében 0,8-0,9 kilogrammra tehető. A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba, így Romániába és Szerbiába szállítanak a termelők. Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba irányul.