NapiCsárt • 2018. augusztus 17. 16:50
2017-ben a luxemburgiaknak kellett a legmagasabb árat fizetniük a húsért - közel másfélszer annyit, mint az átlagos európainak. Eközben a lengyeleknek - ahol a legolcsóbb volt a hús -, valamivel több, mint az uniós átlag felét kellett kifizetniük, amennyiben húsételt szerettek volna vásárolni. Mutatjuk a pontos adatokat, és azt is, hogy mi a helyzet a magyar húsárakkal.
Amennyiben valaki 2017-ben húst szeretett volna venni Luxemburgban, akkor azt 41 százalékkal drágábban tehette meg, mint az átlagos európai - derül ki az Eurostat friss, vásárlóerő-paritáson számolt adataiból. A második legmagasabb árat osztrák szomszédaink voltak kénytelenek megfizetni, náluk ugyanis 39 százalékkal haladta meg a hús ára az uniós átlagot. Nem meglepő módon az árak a nyugat- és észak-európai országokban voltak a legmagasabbak.
A legdrágább árak egyébként a nem EU-tag Svájcban voltak: itt az uniós átlag közel 2,5-szeresét voltak kénytelenek megfizetni a vásárlók. De magas árakkal szembesültek a már említett országokon kívül Dániában (138%), Svédországban (133%), Franciaországban (132%) és Németországban is (122%). Az uniós átlaghoz Szlovénia volt a legközelebb (100,7%).
Magyarországon arányaiban olcsóbbak a húsárak, mint az uniós átlag, annak mindössze 71 százaléka. A tagállamok közül egyébként csak néhány ország van mögöttünk: Románia (59%), Bulgária (58%) és Lengyelország (57%). Ezek alapján tehát úgy tűnik, hogy Magyarország a legolcsóbb országok között található a húsárak szempontjából.