Pénzcentrum • 2018. május 6. 13:05
A grilltermékek piaca május és augusztus között szárnyal; mind a grillkolbász, mind pedig a grillsajtok forgalma kétszámjegyű értékbeli növekedést tudhatott magáénak 2017. február és 2018 januárja között az előző év azonos időszakával összevetve a Nielsen kilencven élelmiszerkategóriát monitorozó kiskereskedelmi indexe szerint. Ez súlyban 2000 tonna elgrillezett kolbászt és sajtot jelent. A grill- és BBQ szezon eljövetelét ráadásul az is jelzi, hogy a különböző hipermarketeket, diszkontokat illetve barkácsáruházakat temérdek sütő árasztotta el. A hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásnak azonban könnyen csalódás lehet a vége. Szakértőkkel mutatjuk a tudnivalókat.
A melegebb napok beköszöntével indul a grillszezon is, amely a késő tavaszi hónapokban kap erőre és egész nyáron át kitart. Hogy egyre népszerűbb a műfaj, a kiskereskedelmi adatokból egyértelműen kiviláglik. A grilltermékek között a kolbász vezeti a slágerlistát: értékben 10, mennyiségben pedig 8 százalékkal többet adtak el a boltokban 2017. február és 2018. január között az előző hasonló időszakkal összevetve.
Kisebb piaci szegmens, ám rendkívül lendületesen jön fel a grillsajt, hiszen 40 százalékkal túlszárnyalva a tavalyi eredményét, egymilliárd forint fölötti forgalmat bonyolított. Az egyharmadával (35%) megnövekedett mennyiség mintegy 400 tonnát tett ki a vizsgált időszakban. Az eladások zöme (91%) szintén hipermarketekben, szupermarketekben és diszkontokban történik.
A grillezéshez használt élelmiszerek közül a grillfűszerkeverék forgalma növekedett a legszerényebben: 5 százalékos értékbeli növekedéssel több mint félmilliárd forintos éves forgalmat bonyolított. Mennyiséget tekintve csupán 1 százalékkal bővült a szegmens, de még így is 96 tonna grillfűszerrel adunk a kerti partik hangulatához.
- mondta Czikora Csilla, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.
A grill- és BBQ szezon eljövetelét ráadásul mi sem jelzi pontosabban, mint hogy a különböző hipermarketeket, diszkontokat illetve barkácsáruházakat is temérdek sütő árasztja el. A kísértés tehát nagy, viszont a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásnak könnyen csalódás lehet a vége. Azért, hogy mindez elkerülhető legyen és a leendő "pitmaster" ne adja fel az egész vállalkozást már az első sikertelen délután után, a Pénzcentrum Adorjányi "nyárspolgár" Máriuszt kérdezte mire érdemes figyelni vásárláskor, valamint, hogy hogyan érdemes belevágni a szabadtéri hússütés világába. Ezt követően pedig megnéztük azt is, mennyiért milyen gépekre bukkanhatunk manapság.
- mondta el a Pénzcentrumnak Adorjányi Máriusz, a nyárspolgár BBQ blog szerkesztője. A szakértő azt is megosztotta lapunkkal, hogy bizony
Nem minden az ár
Arra a kérdésünkre, hogy mennyiért éri meg egyáltalán megvenni egy grillre vagy BBQ-ra alkalmas sütőt sajnos nincs egzakt válasz.
- hívta fel a figyelmet Adorjányi Máriusz.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Sütni akarok!
- tájékoztatta lapunkat a nyárspolgár szerkesztője, aki hozzátette, azért egy specialista sütő mindig jobb, mint egy univerzális, de a lényeg tényleg az, hogy mi a célunk. Adorjányi nem árul zsákbamacskát, amikor azt mondja
Ennek ellenére manapság óriási mozgástere van annak, aki belevetné magát ebbe a világba Magyarországon, míg 15 évvel korábban jószerivel még a sötétbe ugrott fejest az, aki komolyabban akart foglalkozni a szabadtéri hússütéssel. Lássuk tehát, miket tanácsol Adorjányi "Nyárspolgár" Máriusz, hogyan induljunk neki a hússütés rögös, ám annál izgalmasabb útjának:
- "az olcsóbb sütőknek híg a leve, ez egy egyszerű tapasztalat, úgyhogy jobb szaküzletben vásárolni, mint nem szaküzletben",
- rendkívül sok internetes tartalom érhető el a témában, "kifejezetten javaslom a youtube-on való szörfölést, ha esetleg van olyan márka, amit már kinéztünk, pötyögjük be az oldal keresőjébe, és ha az a márka már letett valamit az asztalra, biztos, hogy videók tömkelegére fogunk bukkanni",
- "egy elismert márka jól cseng, vannak 5-10-15 vagy még ennél sokkal több éves múltra visszatekintő gyártók, ezekkel nehezen lőhetünk mellé",
- érdemes megnézni, hogy a kiválasztott darabnak van-e magyarországi képviselete vagy nincs,
- a rozsdamentes grillrács mindig jobb, mint a nem rozsdamentes,
- nagyon fontos az anyagtartalom, "gondoljunk bele, mekkora hőnek kell ellenállni egy szerkezetnek a sütés alkalmával, egy BBQ során például 12 órán át is sülhet egy hús, makettekre tehát ne költsünk.
"A gáz is jó, de én ahhoz nem nyúltam soha"
- ajánlotta mindenkinek Adorjányi Máriusz. A "pitmaster" a potenciális eszközökkel kapcsolatban elmondta, hogy annyi féle-fajta van belőlük, mint égen a csillag és a teljes felhozatal körül-belül 70 százalékát gázzal működő készülékek adják, míg a maradék 30-ba tartozik minden más. Ilyenek például az elektromos, a pelettes, faszenes és fatüzelésű berendezések.
- mondta a nyárspolgár blog szerkesztője. Aki például az ősi ösztönök, a tűz megrakásától a menedzselésén át kívánja elkészíteni a "zsákmányt", az a klasszikus vonalon indul el, amihez rengeteg gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Annak pedig, akinek az a célja, hogy kevés energia befektetéssel, a tűzzel nem babrálva, ne a konyhában, hanem mondjuk a kertben készítse el a húsait, annak jó választás lehet egy kerti gázgrill is.
- hívta föl a figyelmet Adorjányi Máriusz.