Ez most a sláger a boltokban: tömegével viszik haza az éhező magyarok

Pénzcentrum2018. május 6. 13:05

A grilltermékek piaca május és augusztus között szárnyal; mind a grillkolbász, mind pedig a grillsajtok forgalma kétszámjegyű értékbeli növekedést tudhatott magáénak 2017. február és 2018 januárja között az előző év azonos időszakával összevetve a Nielsen kilencven élelmiszerkategóriát monitorozó kiskereskedelmi indexe szerint. Ez súlyban 2000 tonna elgrillezett kolbászt és sajtot jelent. A grill- és BBQ szezon eljövetelét ráadásul az is jelzi, hogy a különböző hipermarketeket, diszkontokat illetve barkácsáruházakat temérdek sütő árasztotta el. A hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásnak azonban könnyen csalódás lehet a vége. Szakértőkkel mutatjuk a tudnivalókat.

A melegebb napok beköszöntével indul a grillszezon is, amely a késő tavaszi hónapokban kap erőre és egész nyáron át kitart. Hogy egyre népszerűbb a műfaj, a kiskereskedelmi adatokból egyértelműen kiviláglik. A grilltermékek között a kolbász vezeti a slágerlistát: értékben 10, mennyiségben pedig 8 százalékkal többet adtak el a boltokban 2017. február és 2018. január között az előző hasonló időszakkal összevetve.

A keresletbővülés eredményeképp a piac forgalma alulról súrolja a hárommilliárd forintot, mennyiségben 1600 tonnát tesz ki. Az értékesítések több mint kilenctizede a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletekben realizálódik.

Kisebb piaci szegmens, ám rendkívül lendületesen jön fel a grillsajt, hiszen 40 százalékkal túlszárnyalva a tavalyi eredményét, egymilliárd forint fölötti forgalmat bonyolított. Az egyharmadával (35%) megnövekedett mennyiség mintegy 400 tonnát tett ki a vizsgált időszakban. Az eladások zöme (91%) szintén hipermarketekben, szupermarketekben és diszkontokban történik.

A grillezéshez használt élelmiszerek közül a grillfűszerkeverék forgalma növekedett a legszerényebben: 5 százalékos értékbeli növekedéssel több mint félmilliárd forintos éves forgalmat bonyolított. Mennyiséget tekintve csupán 1 százalékkal bővült a szegmens, de még így is 96 tonna grillfűszerrel adunk a kerti partik hangulatához.

A nyári kerti partik népszerűségének egyik szembeszökő leképeződése a grilltermékek iránti fokozott kereslet. Érdekesség, hogy míg a grillkolbász és -sajt esetében a nagyobb alapterületű boltokat választják a magyar fogyasztók, addig a grillfűszereknél valamelyest jobban labdába rúgnak a »kicsik«, hiszen az éves összforgalom több mint egynegyedét ők viszik el

- mondta Czikora Csilla, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.

A grill- és BBQ szezon eljövetelét ráadásul mi sem jelzi pontosabban, mint hogy a különböző hipermarketeket, diszkontokat illetve barkácsáruházakat is temérdek sütő árasztja el. A kísértés tehát nagy, viszont a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlásnak könnyen csalódás lehet a vége. Azért, hogy mindez elkerülhető legyen és a leendő "pitmaster" ne adja fel az egész vállalkozást már az első sikertelen délután után, a Pénzcentrum Adorjányi "nyárspolgár" Máriuszt kérdezte mire érdemes figyelni vásárláskor, valamint, hogy hogyan érdemes belevágni a szabadtéri hússütés világába. Ezt követően pedig megnéztük azt is, mennyiért milyen gépekre bukkanhatunk manapság.

Azért, hogy mindennek előtt tisztán lássunk a szabadtéri sütés világában, rögtön tegyük meg a legalapvetőbb különbségtételt a grill és a barbecue között: A grill jellemzően egy direkt technika, ami közepes-magas hőfokon (170-250 fok) való sütést jelent direkt hőben. Ezzel a módszerrel jellemzően az állatok prémiumabb részeit készítjük. A BBQ technikailag éppen ennek az ellentettje, hiszen a barbecue során kifejezetten alacsony 100-110-120 fokos indirekt hőt használva lassan sütünk. Itt jellemzően a kicsit alulértékeltebb nagydarab, zsírosabb húsokat részesítjük előnyben, mint például disznónál a lapocka, dagadó, oldalas vagy marhánál a szegy, nyak, lábszár

- mondta el a Pénzcentrumnak Adorjányi Máriusz, a nyárspolgár BBQ blog szerkesztője. A szakértő azt is megosztotta lapunkkal, hogy bizony

egy rosszul megválasztott első sütő az esetek 50 százalékában elfordítja a potenciális sütni vágyókat az egész vállalkozástól.

Nem minden az ár

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiért éri meg egyáltalán megvenni egy grillre vagy BBQ-ra alkalmas sütőt sajnos nincs egzakt válasz.

Azt szoktam mondani, hogy bár az ár sok esetben irányadó, egyáltalán nem határoz meg mindent. Van egy képzeletbeli vonal a készülékeknél, ami alatt nem szabad vásárolni. Lehet egy sütő például 100 ezer forint, de nekem még ingyen sem kellene, míg 30 ezer forint környékén már lehet kapni nagyon jó belépő sütőket. A szórás tehát nagy és rengeteg múlik az első vásárláson, úgyhogy minden kezdőnek azt ajánlom, hogy akár egy 1-2 hónapot is szánjon információgyűjtésre mielőtt vásárlásra adja a fejét

- hívta fel a figyelmet Adorjányi Máriusz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sütni akarok!

Az első és legfontosabb, hogy definiáljuk azt, mik a céljaink. Ha grillezni akarok akkor azt, ha BBQ-ni, akkor azt. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy vannak univerzális sütők, amiken mind a kettőt lehet, illetve vannak specialista sütők, amik kifejezetten egy fajta sütési technikára lettek kitalálva

-  tájékoztatta lapunkat a nyárspolgár szerkesztője, aki hozzátette, azért egy specialista sütő mindig jobb, mint egy univerzális, de a lényeg tényleg az, hogy mi a célunk. Adorjányi nem árul zsákbamacskát, amikor azt mondja

egy jó sütőnek ára van, és bizony könnyebb rosszabbat venni, mint jót.

Ennek ellenére manapság óriási mozgástere van annak, aki belevetné magát ebbe a világba Magyarországon, míg 15 évvel korábban jószerivel még a sötétbe ugrott fejest az, aki komolyabban akart foglalkozni a szabadtéri hússütéssel. Lássuk tehát, miket tanácsol Adorjányi "Nyárspolgár" Máriusz, hogyan induljunk neki a hússütés rögös, ám annál izgalmasabb útjának:

  • "az olcsóbb sütőknek híg a leve, ez egy egyszerű tapasztalat, úgyhogy jobb szaküzletben vásárolni, mint nem szaküzletben",
  • rendkívül sok internetes tartalom érhető el a témában, "kifejezetten javaslom a youtube-on való szörfölést, ha esetleg van olyan márka, amit már kinéztünk, pötyögjük be az oldal keresőjébe, és ha az a márka már letett valamit az asztalra, biztos, hogy videók tömkelegére fogunk bukkanni",
  • "egy elismert márka jól cseng, vannak 5-10-15 vagy még ennél sokkal több éves múltra visszatekintő gyártók, ezekkel nehezen lőhetünk mellé",
  • érdemes megnézni, hogy a kiválasztott darabnak van-e magyarországi képviselete vagy nincs,
  • a rozsdamentes grillrács mindig jobb, mint a nem rozsdamentes,
  • nagyon fontos az anyagtartalom, "gondoljunk bele, mekkora hőnek kell ellenállni egy szerkezetnek a sütés alkalmával, egy BBQ során például 12 órán át is sülhet egy hús, makettekre tehát ne költsünk.

"A gáz is jó, de én ahhoz nem nyúltam soha"

Ez is egy olyan hobbi, amihez rendkívül sok ismeret és tudás kell. Egy BBQ-s fejlődését például sokkal inkább mérjük szezonokban, mintsem egyszerűen sütésszámban. Ezt mindenképp tartsuk szem előtt

- ajánlotta mindenkinek Adorjányi Máriusz. A "pitmaster" a potenciális eszközökkel kapcsolatban elmondta, hogy annyi féle-fajta van belőlük, mint égen a csillag és a teljes felhozatal körül-belül 70 százalékát gázzal működő készülékek adják, míg a maradék 30-ba tartozik minden más. Ilyenek például az elektromos, a pelettes, faszenes és fatüzelésű berendezések.

Én magam kizárólag faszenes, illetve fatüzeléses berendezésekkel foglalkozom, utóbbi egyébként az egyetlen olyan módszer, amit a legautentikusabb értelemben vett BBQ-hoz használni lehet, bár füstölő fákat már egyes faszenes sütőknél tudunk alkalmazni. A készülék kiválasztásánál azt kell tehát eldöntenünk, milyen filozófiával akarunk belevágni az egészbe

- mondta a nyárspolgár blog szerkesztője. Aki például az ősi ösztönök, a tűz megrakásától a menedzselésén át kívánja elkészíteni a "zsákmányt", az a klasszikus vonalon indul el, amihez rengeteg gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Annak pedig, akinek az a célja, hogy kevés energia befektetéssel, a tűzzel nem babrálva, ne a konyhában, hanem mondjuk a kertben készítse el a húsait, annak jó választás lehet egy kerti gázgrill is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy hússütésnél a végeredmény 60 százalékban az alapanyagon múlik, 40-ben pedig minden máson. Sokan például megveszik a jó sütőt, de a szénre például már nem áldoznak, beérik egy rosszabb minőséggel, amivel nem lehet jó húst sütni. Ez egyáltalán nem jó stratégia, itt tényleg mindennek klappolnia kell

- hívta föl a figyelmet Adorjányi Máriusz.

Címkék:
vásárlás, kert, grillezés, kolbász, grill,