MTI • 2018. április 22. 11:30
Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.
Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának - a GATA transzkripciós faktoroknak - a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.
A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget - aminosavak formájában - az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.
- magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.
- jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.