Háhner Petra • 2018. március 27. 10:30
A napokban a magyar vásárlók megrohamozzák a boltokat: ismét a sonka, a tojás és a csokoládé lesz a sláger, amiből a kereskedők közül sokan már hetekkel ezelőtt elindították a húsvéti akciókat. De vajon lehet ilyenkor egyszerre spórolni és igazán jókat enni? És mi a helyzet a csokoládéval: tényleg mindig a drágábbat érdemes választani? Nem feltétlenül rossz az, aminek kedvező az ára, de az ünnepi időszak előtt különösen fontos, hogy jól megnézzük, mit veszünk meg.
Előretörnek a diszkontláncok
A húsvéti bevásárlás fő helyszínei korábban a piacok voltak, elsősorban az ott elérhető minőségi hústermékek és a termelőktől vásárolható tojás miatt.
A húsvéti édességek teljes forgalmából a hipermarketek részaránya 50% körül mozog, a diszkontok mutatója 25%, a legkisebb arányt pedig az önálló kisboltok és a drogériák teszik ki, 1-2%-os aránnyal.
A minőség terén sem kell kompromisszumot kötni, hiszen a külföldi láncoknál is prioritás a friss hazai termékek biztosítása a magyar beszállítókon keresztül: a Lidl például arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy hazai áruházaiban több mint 60% a magyar termékek aránya.
A legtöbb hazai üzlet a nagypéntek előtti csütörtökön, illetve szombaton is várja a vásárlókat, többen hosszabbított nyitva tartással. Természetesen mindenhol számos kedvezménnyel lesznek elérhetőek a húsvéti ünnep legfelkapottabb termékei: a sonka, a tojás és a csokoládé, valamint a torma és a friss zöldségek. De hogyan találjuk a rengeteg szépen becsomagolt termék és a vonzó akciók sora között a jó minőséget?
Mire figyelj a vásárlásnál?
1) Sonka
Kezdjük a sonkával, hiszen ez a legfontosabb húsvéti termék. Ennek a beszerzése még a rutinos sonkavásárlóknak is kihívás lehet, hiszen ilyenkor megszaporodnak például az olyan hagyományos parasztsonkának nevezett termékek, amelyek valójában nem a több hónapos érlelésnek, hanem az ízfokozóknak és a víznek köszönhetik állagukat. Persze nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, és megkóstolni sincs lehetőség, de sokat segít a csomagoláson található címke, amelynek nemcsak a termék összetevőiről, hanem a felhasználás módjáról is tájékoztatást kell adnia.
A címkének a következő információkat kell tartalmaznia:
- a termék milyen állat mely testtájának (comb, lapocka) húsából készült;
- az előkészítés módja (darabolt vagy kötözött);
- a hőkezelés módja (nyers vagy főtt);
- nyers sonkák esetén, hogy a termék nyersen, főzve vagy sütve fogyasztható.
Érdemes arra is figyelni, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készült a termék, illetve hogy füstölt vagy füstölt ízű kifejezés szerepel-e a csomagoláson. A Nébih szerint a hagyományos sonka-ízélményt keresőknek nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása, utóbbinál például a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe.
A kötözött sonkáknál is előfordulhat, hogy a szép külső gyenge minőséget takar, ezért aki biztosra akar menni, annak olyan termékeket érdemes keresni, amelyeket félbe vágva zsugorfóliáztak, mert a metszet sokat elárul a sonkáról. Nemcsak a zsírtartalom válik láthatóvá, hanem az is, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk, hiszen a jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, véraláfutások nélkül. Érdemes ellenőrizni a lejárati időt is, illetve fontos, hogy ha a vákuumcsomagolás sérült, ne vegyük meg az árut, mert nem tudhatjuk, mikor nyílt ki a légmentesen záródó zacskó, így a hús szavatosságát sem lehet meghatározni.
- Hagyományosan füstölt, darabolt comb: 1790 forint
- Hátsó csülök: 1490 forint
- Békebeli füstölt kötözött lapocka (Pick): 2490 forint
- Pulyka alsócomb: 1190 forint
- Pulyka kötözött sonka: 1590 forint
- Füstölt sertéstarja: 1790 forint
2) Tojás
Az ár a tojás esetében különösen érzékeny kérdés lehet az idei évben az elmúlt időszak drasztikus drágulása miatt. Tavaly decemberben 10 darab tojás átlagosan 544 forintba került, ami a megelőző év decemberéhez viszonyítva 40%-os áremelkedést jelentett a KSH szerint. Akár darabonkénti 60 forintos tojásárakkal is találkozhattak a vásárlók a boltokban, de az év elején végre megindult a csökkenés. A mostani 40-45 forint körüli darabár valószínűleg a húsvét közeledtével sem változik jelentősen. Az ár megítélésénél azonban érdemes azt is számításba venni, hogy milyen méretű (S, M vagy L) termékekről van szó.
A termékekre nyomott kód első számjele a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők. Érdemes a húsvéti időszakban is olyan kereskedőnél vagy üzletben vásárolni, amelyben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele.
3) Csokoládé
A csokoládényúl és -tojás a húsvéti ünnep legnépszerűbb édességei, de érdemes óvatosnak lenni, mert nem minden csoki, ami annak látszik, vagy amit annak neveznek. A csillogó csomagoláson látható feliratot se vegyük készpénznek, mert az is megtévesztő lehet: ehelyett mindig a csomagolásra ragasztott címkét vegyük figyelembe. Ahhoz, hogy a termék kiérdemelhesse a csoki megnevezést, meghatározott mennyiségű kakaó-szárazanyagot (kakaómasszát, kakaóport és kakaóvajat) kell tartalmaznia:
- Étcsokoládé esetén legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek, amiből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
- Tejcsokoládé esetén legalább 25% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.
Hasznos információ lehet még, hogy az összetevőket mennyiségileg csökkenő sorrendben tüntetik fel a címkéken, tehát amiből a legtöbb van, az szerepel az elején. Érdemes a magasabb kakaótartalmú csokit választani, ugyanis a kakaós bevonóknak nemcsak a kakaótartalmuk alacsonyabb, hanem több transz-zsírsavat tartalmaznak, amelyek nagyobb mennyiségben komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ha ajándékba vásárolunk csokit, és nem szeretnénk sokat költeni, akkor válasszunk inkább kisebb kiszerelést, de a jó minőségű édességből. Az összetevők listáján kívül van még néhány egyszerű dolog is, ami garantálja a jó minőséget: például több gyártó a közkedvelt csokoládéjából figurát is készít, azonos márkanév alatt pedig az összetétel is azonos.
+1) Vigyázz az akciókkal
Az üzletekben március elejétől fokozatosan megjelentek a kifejezetten húsvétra szánt termékek, és sokan meghirdették az első húsvéti akciókat is. Természetesen érdemes ezeket kihasználni, de ezen a téren is találkozhatunk megtévesztő gyakorlatokkal, ezért érdemes résen lenni. Különösen a "+25% ingyen", illetve a "2+1 ajándék" típusú akcióknál ajánlott meggyőzödni arról, hogy az ajándékba ígért termék valóban ingyen van. Gyakori promóciós csapda ugyanis, hogy ilyenkor az ajándéktermék árát is tartalmazza a kedvezményesnek kikiáltott ár. Valószínű, hogy ha mindent ellenőrzünk, akkor a bevásárlás hosszabb ideig fog tartani, de a pénztárcánkat óvjuk azzal, ha körültekintően vásárolunk.