Pénzcentrum • 2017. szeptember 11. 09:32
Csak részben érezhető az áfacsökkentés hatása a hústermékek fogyasztói árának alakulásában - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.
Tavaly januárban szinte teljes mértékben megjelent a fogyasztóknál az áfacsökkentés hatása a sertéshús esetében, viszont a felvásárlási árak emelkedése miatt aztán mérséklődött az árcsökkenés - mondta az InfoRádiónak a KSH főosztályvezetője. Mináry Borbála azt mondta, az áfacsökkentés révén a sertéscomb kilója kétszáz forinttal lett olcsóbb, de a legfrissebb adatok szerint az ára visszaemelkedett a korábbi szintre. Vagyis sertéshúst szinte ugyanannyiért vásárolhatunk most, mint az áfacsökkentés előtt.
A baromfihússal kapcsolatban más a helyzet: az áfacsökkentés után sem jelent meg teljes mértékben az árcsökkentő hatás, de a körülbelül 75 százalékos mérséklést nem követte áremelkedés.