Pénzcentrum • 2017. július 31. 11:02
Holnap lép hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv változása. Ennek köszönhetően új fantázianevekkel találkozhatunk a boltokban, és egyes termékek drágábbak is lehetnek.
Augusztus elsejétől több húst kell tartalmaznia bizonyos húskészítményeknek az előírás szerint, ugyanis lejárt a Magyar Élelmiszerkönyv hatályba lépésének egy éves türelmi ideje. Ez alapján az egyes húskészítmények összetétele az alábbiak szerint változik:
- párizsi legalább 51 százalék hústartalom,
- virsli legalább 51 százalék hústartalom,
- krinolin legalább 55 százalék hústartalom,
- Zala felvágott legalább 60 százalék hústartalom,
- májasok legalább 25 százalék hústartalom,
- nyári turista szalámi legalább 65 százalék hústartalom.
Eddig a májkrémeknél elég volt a 12 százalékos hústartalom, tehát elég jelentős a változás, duplájára emelik a kötelező húsarányt. Azoknak a termékeknek az esetében, amelyekben nem növelik a gyártók a húsarányt, nevet kell változtatni, ennek értelmében jöhet a pálcikák, rudacskák, és készítmények korszaka. Azoban viszont, amelyekben emelik a gyártók a húsok arányát, a magasabb bekerülési költségek miatt áremelkedés is várható - írja a Nosalty a Zoom.hu-ra hivatkozva.