Pénzcentrum • 2017. július 19. 11:16
Számtalan növény található a városban és az erdőkben, amelyeket csak le kell tépni és máris ehetők. Egy budapesti előadáson az egyetemi oktató árulta el, mire is kell odafigyelni, ha hobbi-betakarítók leszünk. Azt is mutatjuk, melyik salátanövényért fizetsz vagyonokat a boltokban, pedig ehelyett csak össze kéne szedni.
A bennünk élő Harry Potter vitt el minket tegnap a Leonardokertbe, ahol Dr Höhn Mária egyetemi docens, a Szent István Egyetem Növénytan Tanszékének vezetője tartott előadást az ehető gyomnövényekről.
Ezek olyan növények, amik mindenhol előfordulnak:
- a járdák repedésieben,
- kertekben illetve
- erdőkben is,
természeti hasznuk nincs, ellenben fogyaszthatók.
Az ilyen növények gyűjtéséről általánosságban elmondható, hogy fontos betartani az 1995. LIII. törvényt a környezet védelmének általános szabályairól. Fontos kiemelni, hogy
- magánterületről nem szabad gyűjteni,
- védett területen csak zöldhatósági engedéllyel lehet gyűjtést végezni,
- állami erdőben pedig erdésszel való egyeztetés nélkül legfeljebb két kilogramm gyűjthető.
További alapszabály, hogy védett fajok egyáltalán nem gyűjthetők.
Az előadáson az egyetemi docens elmondta, hogy nem érdemes mohónak lenni. Ezek a növények ugyanis gyűjtés után hamar elfonnyadnak, ennek megfelelően csak annyit gyűjtsünk belőlük, melyeket el is fogyasztunk azonnal, vagy legfeljebb a gyűjtést követő napon.
- mondta el az előadáson Höhn Mária.
Van valami, amiben a vadnövénygyűjtés sem különbözik más tevékenységektől: az internetet forrásként ebben az esetben is csak módjával érdemes használni. Egyfelől gyakran találhatóak hamis információk a neten, másfelől pedig vannak növények, amelyek különböző régiókban másképp viselkednek. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a növény mérgező lehet itthon, de ehető a trópusokon.
Az internet helyett a szakember két könyvet ajánlott azoknak, akik elkezdenének ehető vadnövényeket gyűjtögetni:
- Simon Tibor, "A magyarországi edényes flóra határozója. Harasztok - Harasztok - Virágos növények" című kötetét illetve
- egy "Ehető, vadon termő növények és felhasználásuk" című tanulmányt, mely ingyen letölthető, ide kattintva.
Mielőtt rátérnénk, hogy tulajdonképpen akkor mit is lehet csakúgy letépni és elfogyasztani, fontos kiemelni, hogy az egyetemi oktató elmondta: ha valamiben nem vagyunk biztosak, azt inkább hagyjuk ott, mert kellemetlen hasmenés, hányinger, egyéb mérgezés lehet egy esetleges hibából.
Az ehető vadnövényekről azt is érdemes még tudni, hogy egy részük nagyon könnyen elszaporodik, így ha elfogyasztjuk őket, akkor óriási szívességet teszünk a természetnek. Ilyenek az eperfák, melyek nagyon gyomosítanak. Ha összeszedjük a termését, akkor nyírfacukorral finom nassolni való készíthető belőle.