Pénzcentrum • 2017. július 9. 07:00
Egy finom fagyinál nincs is jobb a nyári hőségben, de egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a jeges édességet. Egy szép fagylaltpultnál a legtöbben elcsábulnak, pedig nem mindig érdemes engedni a kísértésnek, hiszen ez még nem feltétlen garancia a jó fagylaltra. Mutatjuk, melyek azok a fagyizók, amelyeket érdemes kerülni.
Csoki? Puncs? Vagy éppen a Vanília? Mindenkinek más a kedvence, ha a fagyalaltról van szó. Egy azonban biztos, mindenki jó minőségű és finom fagyira vágyik. De persze nemcsak az íz számít, hanem az sem utolsó, ha nyáron elkerülnek minket a csúnya ételmérgezések.
KATTINTS! Kiderült: ezért van annyi ételmérgezés a magyar éttermekben
Többek között ezek miatt érdemes alaposan átgondolni, melyik fagylaltozónál vásároljuk meg a jeges desszertet. Szerencsére van azonban néhány árulkodó jel, amiből egyből tudhatjuk, ha rossz helyen járunk.
Mire figyeljünk a fagylaltozóknál?
A fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, jó táptalaja lehet a baktériumoknak, ezért a fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagylalt nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. Fontos például, hogy a pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt.
KATTNTS! Itt a nagy fagyiteszt: ezek a legjobbak a fővárosban?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint az alábbi 8 pontra érdemes különösen odafigyelni.
- 1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
- 2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
- 3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
- 4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
- 5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
- 6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
- 7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
- 8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át neked.
- válaszolta megkeresésünkre a NÉBIH.
Milyen jelei vannak a jó fagylaltnak?
A fenti szempontok mellett azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy milyen jelei vannak egy jó fagylaltnak. Fontos például, hogy a jó fagylalt állaga szilárd, de nem jéggé fagyott és nem is kristályos. Ezen felül a színe a fajtájának megfelelő, de nem túlzó, az illata pedig megfelelően aromás.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Mindezeken felül pedig messziről érdemes elkerülnünk az úgynevezett "albán fagyizókat", ahol gyenge minőségű alapanyagokból rossz fagylaltot készítenek, majd ezekből nagy adagokat viszonylag olcsó áron árulnak. Bár a jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez, vannak macedónok, horvátok, és sajnos elég sok magyar cég is próbálja ezt az üzleti modellt követni.
Szerencsére azonban már a következő szezonban az élelmiszerkönyv tervezett változtatásával kiszűrhetőek lennének azok, akik silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel felturbózott árut kínálnak a vásárlóknak. Ellenben idén még érdemes résen lenni.
Honnan tudhatjuk, hogy rossz helyen járunk?
A fent említett fagyizók rendszerint jól bejártatott cukrászdák, vagy fagyizók környékére települnek és gyakorlatilag már az ország minden pontján megtalálhatjuk őket. Általában az árusítás körülményei minimalizálva vannak. Nem tudunk leülni, nincs wc, nincs kézmosási lehetőség, és nincs lehetőségünk kehelybe kérni a fagyit.
Leggyakrabban bérelt üzletben, utcán át árulnak fagylaltot, de néhány "cukrászda" is működik már, amelyekben a süteményeknél ugyanazt a stratégiát alkalmazzák, mint a fagyinál.
Az ilyen helyeken mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a pult folyamatosan telinek látsszon, nem ritka, hogy a fagyos hab a tégely peremétől 25-30 centi magasan kiemelkedik, aminek a teteje van csak meglocsolva öntettel, a fagylalt között soha nincsenek ezekből az öntetekből rétegek, aminek két oka van: ne növelje az alapanyagköltséget, és az, hogy az este megmaradt fagylalt felolvasztás után újra fagyasztható legyen a másnapi nyitásra.
A fagylaltok színe a habosítás miatt mindig halvány, emiatt pedig persze az ízek is elvesznek. Csukott szemmel szinte felismerhetetlen a fagyi íze. Kóstolás közben pedig zsíros és aromás érzést keltenek a szájunkban.