Pénzcentrum • 2017. július 3. 10:00
Már a következő szezonban nagy változások lehetnek. A magyar élelmiszerkönyv tervezett módosításával kiszűrhetők lesznek a piacról azok a többségében albán kötődésű fagylaltozók, ahol silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel felturbózott árut kínálnak a vásárlóknak - írja a Magyar Idők.
Az elmúlt néhány évben ellepték az országot a többségében albán kötődésű fagylaltozók. Ezekben az egységekben valóban emberes adagokat mérnek a tölcsérekbe, a minőség általában hagy némi kívánnivalót maga után. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a lapnak elmondta: bár való igaz, hogy a legtöbb ilyen helynek van albán kötődése, a jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez, vannak köztük macedónok, horvátok, és sajnos elég sok magyar cég is próbálja ezt az üzleti modellt követni.
A gyümölcsfagylaltok gyakran egyetlen dekányi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, csak aromákat és színezékeket. Hasonló a helyzet a tejes alapú termékeknél is, tejszín helyett növényi zsiradékot használnak, a receptúra alapja pedig minden esetben a habosító. Az irányelvet már készíti az ipartestületen belül alakult fagylalt-munkabizottság, a részletekről folyamatosan egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériummal.