Népszava • 2017. április 12. 09:00
Az egy évben elfogyasztott sonkáknak csaknem kétharmadát a húsvétot megelőző időszakban vásárolja a lakosság. A hazai termelés ehhez azonban kevés, a sonka és a tojás esetében is jelentékeny az import aránya, de aggodalomra nincs ok. Lesz elég sonka és tojás is az üzletekben - írja a Népszava.
A húsvétkor jelentős mennyiségű sonka fogy, az éves mennyiségnek csaknem kétharmadát ebben az időszakban vásárolják az emberek - írja a lap. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústerméktanács főtitkára becslése szerint 6-8 ezer tonna füstölt áru fogy az országban ilyenkor. A hagyományos érlelésű darabolt, illetve kötözött sonkákat keresik leginkább a hazai fogyasztók .
Jelentős különbség van az árakat tekintve, kilogrammonként 700-800 forinttól indul a sonka ára, de bőven akad 2500-3000 forintért is.
A lakosság húsvéti költésével kapcsolatban a napokban jelent meg a KSH közleménye. A 2016-os adatok összesítése szerint húsvét közeledtével az év többi időszakához képest jóval többet költünk sonkára, szalámira, méghozzá fejenként átlagosan 1209 forintot. Ez az összeg mintegy harmadával haladta meg a 2016. évi átlagos havi értéket.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Tojásból szintén húsvét környékén veszünk a legtöbbet, az egy főre jutó fogyasztás volumene 2016 márciusában közel negyedével, 23,4 százalékkal volt magasabb az éves átlagnál.
A húsvéti időszakban szalámiból, sonkafélékből 2016-ban 0,7 kg fogyott fejenként, ami több mint másfélszerese, a fejenként vásárolt 15 tojás pedig negyedével több az éves átlagos mennyiségnek.