Pénzcentrum • 2017. április 5. 14:33
A tárolásnál az egyik elsődleges szempont, hogy az élelmiszerek megőrizzék frissességüket, minél tovább elálljanak, méghozzá úgy, hogy ne romoljon a minőségük. De vannak olyan ételek, amelyeket jobb, minél előbb kivenni a hűtőből.
"Inkább tedd be a hűtőbe, nehogy megromoljon!" Ez a mondat biztos sokak számára ismerősen cseng, pedig vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem érdemes hűtőben tárolni. Az mindenki számára egyértelmű, hogy például a húst, a halat és a tejtermékeket hűtőben kell tárolni, különben megromlik, és betegek lehetünk tőlük. Viszont nagyon sokan olyan élelmiszereket is a hűtőben tárolnak, amiket egyáltalán nem kellene.
Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület. Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid.
Készült egy lista arról, hogy melyek azok a termékek, amelyeket sosem kell hűteni. Ha ezeket mégis beteszi valaki a hűtőbe, akkor megváltozik annak textúrája, és az íze is nagyon megváltozik.
- banán,
- kenyér,
- lekvár,
- avokádó,
- keksz,
- alma,
- dinnye,
- szőlő,
- vaj,
- csokoládé,
- szója szósz,
- mustár,
- ecet,
- olíva olaj,
- friss fűszernövények,
- méz,
- hagyma,
- krumpli,
- paradicsom,
- kávé,
- fokhagyma,
- mogyoró vaj,
- narancs,
- körte,
- trópusi gyümölcsök
A banán héja például megfeketedik, ha a hűtőbe teszed, és más gyümölcsök érését is meggyorsítja. A kenyér és a sütemény is sokkal gyorsabban elveszti az állagát, a méz pedig megkeményedik. A lista alapját a Kaliforniai Egyetem kutatása adta, amely arra is kitért, hogy mi az, amit ugyan lehet a hűtőben tárolni, de nem szükséges. Ezek közé sorolja például az almát, a körtét, a szőlőt.