Pénzcentrum • 2017. február 28. 15:03
Minél többet tudunk az ételekről, annál könnyebben tudjuk kiválasztani legegészségesebb és legbiztonságosabbakat közülük. Például nem árt tisztába lennünk azzal, hogy néhány étel túlzott fogyasztása akár mérgező hatással is lehet ránk. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.
Rizs
A Consumer Reports egyesült államokbeli fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatai szerint a barna és a fehér rizs is egyaránt tartalmazhat arzént. Ennek fogyasztása pedig hosszú távon nemcsak rákkeltő, de akár más egészségügyi problémákat is okozhat. Azért fordulhat ez elő, mert a rizsföldeket bőséges víz borítja, így rizsszemek könnyen felveszik a vízben és a talajban is előforduló természetes arzént - írja a CountryLiving.
Érdemes lehet ezért csak ritkábban rizst fogyasztanunk, amit könnyen helyettesíthetünk tésztával vagy akár quinoával is. Ha mégis rizst ennénk, akkor pedig a főzés előtt többször öblítsük át forró vízzel a szemeket, majd bátran főzzünk a rizst bőséges vízben, amit a végén leönthetünk róla.
Ételfesték, színezékek
Sok, a mai napig is használható ételszínezék fogyasztása okozhat egészségügyi problémákat. A tesztek során kiderült, hogy van olyan ételfesték, ami pajzsmirigyrákot okozhat, de találtak olyan színezéket is, amitől sokkal hiperaktívabbak lesznek a gyerekek. Az Európai Unióban szerencsére már a legtöbb csomagoláson rajta van a figyelmeztetés, hogy "a termék színezékeket tartalmaz", de azért jobb, ha nyitva tartjuk a szemünket.
A legjobb talán, ha elkerüljük a színes gabonapelyheket, és az olyan süteményeket, amelyeknek a teteje tele van színes cukorkákkal. Olvassuk el a címkéket és válasszunk olyan élelmiszereket, amelyekhez természetes színezőanyagokat használtak fel.
Tonhalkonzerv
A tengeri halak higanytartalma folytonos vitákra ad okot. Egyesek szerint a tonhalkonzerv a legnagyobb higanyforrás lehet az étrendünkben. A terhes nőknél és a kisgyermekeknél a gyakori fogyasztása ronthatja a szemek és a kezek koordinációját és a tanulási képességet. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a magas higanytartamú halak fogyasztása befolyásolhatja a felnőttek neurológiai és érrendszeri működést.
A tonhalat érdemes néha lazacra vagy garnélarákra cserélni, mert azok kevesebb higanyt tartalmaznak.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Mikrós popcorn
PFQA az a vegyület, ami többek között a teflon edényeket tapadásmentessé teszi. Ezt az anyagot használják a mikrós popcorn zacskójában is, hogy ne tapadjon rá és ne égjen oda a kipattogott kukorica. A hő hatására azonban a PFQA rákerül a popcornra is, és még gőz formájában is belélegezhetjük, mikor kinyitjuk a zacskót. A Duke egyetem tanulmánya szerint a PFQA-t összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel és pajzsmirigy problémákkal is.
Pedig a patogtatott kukoricát mi magunk is elkészíthetjük a tűzhelyen egy serpenyőben, hiszen számos boltban lehet már vásárolni kimért formában. A lényeg, hogy tegyünk alá valamilyen zsiradékot, a tetejére pedig fedőt.
Brómozott növényi olaj, vagyis BVO
A BVO egy szintetikus vegyület, amit általában szénsavas üdítő italok, citrus ízű vizek, vagy sportitalok gyártásakor használnak. De találkozhatunk vele élelmiszerekben is, ugyanis ettől a vegyülettől a természetes színezékek sokkal fényesebbé válnak. A BVO azonban károsíthatja a májat, a heréket, a szívet és a vesét is. A tanulmányok szerint nagy mennyiségben, sokáig fogyasztva felhalmozódhat a szervezetben, ezért mérgező hatású.
Próbáljuk meg csökkenteni a szénsavas, citrusos üdítők és sportitalok fogyasztását. Helyette igyunk sima vizet, amit mi magunk ízesítünk például citrommal.
Friss!
Cikkünk megjelenése után kaptuk az értesítés, miszerint a brómozott növényi olajok használata nem engedélyezett az unióban az élelmiszerekben, így vélhetően ez a magyar háztartásokban nem okozhat problémát.