Pénzcentrum/Index.hu • 2017. január 27. 09:59
Csak engedéllyel lehet tepertős pogácsát sütni, és az uniós védelem miatt szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Emiatt sok helyen már nem sütik, vagy csak a tepertős pogácsának valamilyen alternatív változatát - írj az Index.
Sokéves procedúra után múlt ősszel uniós védettséget kapott a tepertős pogácsa, így most már nem árulhat akárki akármit ezen a néven. A beterjesztők célja, hogy visszaszorítsák a gagyizást, de ha pogácsa helyett kitalálunk egy kreatív nevet, akkor maradhatnak a töpörtyűt csak nyomokban tartalmazó péksütik is a polcon. Egyes pékségekre ráijesztett a szabályozás, de a hatóságok és az ötlet kiagyalói szerint mi sem egyszerűbb a bejelentésnél, az uniformizálás pedig szavatolni fogja a minőséget - írja az Index.
A szigorítás magyar kezdeményezésre, uniós szinten történt. Szabályba foglalták, hogy mit lehet tepertős pogácsának nevezni, ezért mostanában egyre több helyen találkozhat majd különféle alternatív elnevezésekkel.
Aki tepertős pogácsát szándékozik sütni, annak 15 nappal előtte bejelentést kell tennie a Nébihnél, a hivatal kiállít neki egy hatósági bizonyítványt, ami feljogosítja erre. További teendő ezzel nincs is, feltéve, hogy a pékség vagy sütöde tényleg a leírásnak megfelelően rakja össze a pogácsát. Ha nem, akkor a Nébih egy ad hoc ellenőrzés során vagy fogyasztói jelzés nyomán egy évre megtilthatja a termék további sütését.