Tízezrek betegedhetnek meg ma: erre kellene figyelniük

Pénzcentrum/MTI2016. december 24. 18:05

Már két órán keresztül az asztalon heverő étel is megromolhat, nem árt karácsonykor is figyelni az élelmiszereink megfelelő hőkezelésére.

Karácsony környékén több élelmiszert vásárolnak az emberek a szokásosnál, így fokozottan oda kell figyelni az ételek megfelelő kezelésére - hívta fel a figyelmet Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője pénteken az m1 aktuális csatornán. Az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elő, azok többsége az ételek nem megfelelő kezelésére vezethető vissza.

Fontos, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenőrizzék a termékek frissességét. A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni. Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni,

két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

A hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól. Hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértő szerint, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik.

Címkék:
vásárlás, otthon, karacsony, étel,