Kezdődik a nagy zabálás: így egyél okosan karácsonykor

Pénzcentrum2016. december 24. 15:00

Nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarországon a karácsony - és a szilveszter - az év étkezési csúcspontját is jelenti. Halászlé, töltött káposzta, bejgli - családonként változik, kinél mi az étrend. Az azonban biztos, hogy sokan vannak, akik túl sokat esznek ilyenkor, nem tudják megállni, hogy ne kóstoljanak bele mindenbe. Táplálkozási szakértőket kérdeztünk arról, hogy érdemes okosan, egészségesebben étkezni az ünnepek alatt.

Ha a mennyiségre oda tudunk figyelni, nagy baj már nem lehet - mondták el a Pénzcentrumnak a Natur House Hungary szakértői. Az biztos, hogy nem célravezető az, ha megpróbáljuk visszatartani a családtagjainkat: sokan vannak, akik egész évben fogyókúráznak, egészségesen étkeznek - az is kell, hogy néha együnk egy jót.

De ha tudatosak vagyunk, odafigyelünk az apróságokra, nem feltétlenül kell több kiló súlyfelesleggel zárnunk az ünnepeket. Ha lehet, ne fehér kenyeret együnk a töltött káposztához, ne együnk zsíros, nehéz ételeket kétóránként, kerüljük az édes üdítőket, ne tegyünk (annyi) cukrot a kávéba.

Fontos, hogy karácsonykor is együnk nyers zöldséget (például reggelire), gyümölcsöt, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk. Ha tehetjük, köretként válasszunk bulgurt vagy kölest a burgonya helyett a húsételek mellé. És ha van egy kis időnk, mozogjunk, például sétáljunk egy kicsit minden nap.

A táplálkozási útmutatással és súlymenedzsmenttel foglalkozó cég munkatársai beszámoltak arról is, hogy az elmúlt hetekben találkoztak olyanokkal, akik már december elején elkezdik a fogyókúrát, hogy az ünnepek alatt többet ehessenek. Ezt egyfajta ösztönzőként fogják fel, így könnyebben tudják elkezdeni a januári diétát.

Címkék:
étkezés, karacsony, élelmiszer, diéta,