Pénzcentrum • 2016. december 16. 05:30
A KSH statisztikái is igazolják, jóval kevesebb marhahúst eszünk, mint kellene. Pedig azon túl, hogy a marhahús fogyasztása élettani szempontból sem elhanyagolható, még rendkívül finom is. Higyjétek el, van élet - de még milyen - a tejmarhából főzött gulyáson és a pörköltön túl. Arról nem is beszélve, hogy egyre inkább megfizethetőek az olyan különleges alapanyagok, mint például a Kobe vagy az Angus marha.
A kiskereskedelmi termékforgalom alakulása rendre bizonyítja, hogy az év végéhez közeledve erőteljesen felfut Magyarországon a húsfogyasztás (is). Ez persze nem véletlen, hiszen a karácsonyi, szilveszteri lakomák középpontjában jellemzően a különböző húsételek állnak. Mondanunk sem kell, hogy talán a legnépszerűbb fogás a töltött káposzta, ami jellemzően sertéshúsból készül; de gyakran kerülnek az ünnepi asztalra csirkéből, pulykából készült fogások is.
Azt egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái is alátámasztják, hogy idehaza sajnos kevesebb figyelmet kap a marhahús. A háztartások fogyasztására vonatkozó adatsor szerint, amíg baromfihúsból fejenként 1,6 kilogrammot, illetve sertéshúsból 1,4 kilogrammot fogyasztunk havi szinten, addig marha-, borjú-, és egyéb húsokból (pl.: vadhús) mindössze 0,1 (!) kilogrammot.
Pedig táplálkozástani ajánlások szerint ennél jóval több marhahúst kellene fogyasztanunk! A marhahús például az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk; amiben egyébként rengeteg jótékony hatású vitamin (b1, b2, niacin, b6, b12), és ásványi anyag (vas, cink) is megtalálható. Sőt, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen készült legutóbbi kutatási anyag szerint a minőségi marhahús fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Hiába bír tehát rendkívül jó élettani hatásokkal a baromfi- és sertéshús is, a dietetikusok mantrája ezúttal is mérvadó:
Az alacsony fogyasztási szokások mögött persze több tényező állhat. Egyrészt el kell fogadni, hogy akadnak bőven olyanok, akik nem szeretik a marhahús némileg erőteljesebb ízét. De az sem segít a statisztikákon (na meg az ízélményen), hogy a hazai vásárlók nem egyszer csalódtak már a hentesnél megvásárolt, kivénhedt tejmarhák húsa miatt. Pedig a rajongók állítják, a többi hús ízben a nyomába sem érhet a marhának. Nem véletlenül hangsúlyozzák a dietetikusok is, hogy
Pedig a minőség ma már korántsem elérhetetlen úri huncutság. Gyakorlatilag ma már nincs olyan élelmiszerlánc, ide értve a diszkonthálózatokat is, amelynek kínálatában ne lenne elérhető a különlegesebb alapanyagokat tartalmazó termékpaletta. Sőt, az áruházláncok rendre előrukkolnak igazi kuriózumokkal is; több tematikus hetet is rendeztek például idén, amelynek főszereplői például éppen a világ legdrágább marhahúsai, vagyis az Angus, illetve Kobe voltak.
- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem egykori séfje, illetve a 2016-os Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjének győztese.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Érdemes tehát alaposabban is szemügyre venni a hentes-pultokat, vagy érdeklődni a különlegesebb hozzávalók felől az áruházláncokban is. És bár a karácsonyi menüsort illetően a magyar családoknál még mindig a hagyományoké a főszerep, néha nem árthat kimozdulni a komfortzónánkból. Az ünnepi asztalnak ugyanis igazi éke lehet egy tökéletesen elkészített Wagyu marhahátszín vagy éppen egy Angus chuck eye steak is.
Arról nem is beszélve, hogy az áraktól sem kell egyből a falnak menni. "Habár a minőségi termékeket meg kell fizetni, a termékkínálat folyamatos bővülése egyértelműen lenyomja az árakat" - vallja Széll Tamás. Az alábbi videóban pedig azt is bizonyítja a sztárséf, hogy némi rutinnal ugyan, de nem is olyan nagy bűvészmutatvány egy jó steaket odahaza elkészíteni:
És ha már lúd (azaz marha), legyen kövér: ilyen különleges alapanyagokból elkészített fogások mellé dukál egy pohárka jó bor is. Somellier-ek ajánlása szerint a stekek mellé például kiválóan passzol az egri bikavér vagy a szekszárdi kadarka is. Szerencsére az üzletláncoknál ma már meglepően nagy a borválaszték, a hazai borokon túl komolyabb külföldi tételeket is könnyedén elérhetünk.