Pénzcentrum • 2016. november 8. 21:03
Kevesebb mint fele volt a hústartalma annak a virslinek, amit most vont ki a forgalomból az élelmiszer-felügyelet.
40 százalék helyett csak 18 százalék húst tartalmazott a lengyel gyártású Baroni baromfivirsli,
- állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálata. A felügyelet elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.
Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is ez a dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.
A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Az 1 kilós, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18 százalék hús volt. A készítmény - fő összetevőként - 43 százalék "csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst", úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A terméket tehát jogellenesen hozták "virsli" megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A NÉBIH ezért elrendelte az érintett tétel (fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280) továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű Baroni baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását.
A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe. 2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat (minimum 51 százalék) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (maximum 10 százalék).