Pénzcentrum/InfoRádió • 2016. október 6. 12:03
Két jelentős termékcsoportnál, a sütőipari termékeknél és a húskészítményeknél változott az élelmiszerkönyvi előírás - közölte a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Zsigó Róbert elmondta: kenyerek és a péksütemények összetevőire vonatkozó előírásokat szigorították, illetve a húskészítmények esetében pontosították, mit értenek hús alatt - hangzott el az InfoRádióban.
A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza az alapvetően fontos élelmiszereket, azok minőségét, illetve a hagyományos élelmiszereket - mondta el a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.
- emeltek ki Zsigó Róbert.
Az államtitkár hozzátette, világos előírásokat tartalmaz a tizenötfajta kenyérre vonatkozóan.
Például a rozskenyérnek a rozsliszttartalma az eddigi 40-ről 60 százalékra kell hogy emelkedjen, tehát jobb minőségű kenyér legyen. Összegyűjtöttük a pékárukat is, amelyek védett elnevezésű termékek lettek, például a mákos kalács, a császárzsömle vagy a leveles pogácsa, tehát nemcsak a kenyerekre, hanem a péksüteményekre vonatkozó előírásokat is szigorítottuk. Néhány előírás átkerült a kötelezően figyelembe veendő és betartandó előírások közé - hangsúlyozta Zsigó Róbert.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A húskészítményekről szóló előírások változásában a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a legfontosabbnak azt tartja, hogy
Szigorúbb követelményeket vezettünk be a csontról mechanikusan leszedett hús, az úgynevezett MSM felhasználhatóságával kapcsolatban. Ez a következőkben nem használható fel érlelt kolbászhoz, parasztkolbászhoz, szalámihoz, téliszalámihoz. Megemeltük a virsliben és a párizsiban a hústartalmat, az eddigi 40 százalékról 51-re. Azt reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban ennek következtében jobb minőségű termékek kerülhetnek a családok asztalára- fűzte hozzá Zsigó Róbert.
A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta, folyamatosan vizsgálják az élelmiszerkönyv előírásait, új irányelv készül a például hagyományteremtő cukrászati termékekről. Ezek egyedi jellegüknél fogva gazdagítják és védik a gasztronómiai értékeinket. Terveink szerint elsőként a Magyarország tortája nevet viselő termékek kerülnek be az irányelvek védelme alá- jelezte Zsigó Róbert.