Háziasszonyok tömegei sodorják veszélybe a családjukat: még csak nem is sejtik

Pénzcentrum2016. szeptember 13. 17:03

A legtöbb családban a fagyasztott gyümölcsök, húsok fogyasztása a mindennapi élet részét képezik. Nem is gondolnád, de az emberek többsége rossz módszerrel olvasztja fel a mélyhűtött ételeket, amivel potenciális fertőzéseknek teszi ki önmagát és családját. Skandináv kutatók elmondják, hogyan kellene felolvasztani a fagyasztott ételeinket.

Sokan szeretnek fagyasztott húst tárolni a mélyhűtőben, így ugyanis elég egy héten egyszer elmenni a henteshez, vagy a nagybevásárláskor megvenni az ételeket a családnak. Egy friss tanulmány szerint azonban a mélyhűtőben tárolt ételek felolvasztásával kapcsolatos hiedelmek fele sem igaz.

Te hogyan olvasztod fel a mélyhűtött ételeket?

A felolvasztással van a legtöbb probléma

A mélyfagyasztott ételek felolvasztására a legjobb, ha hideg csapvizet használunk - mondta Susanne Ekstedt, a gothenburgi műszaki egyetem kutatója. Nyissuk ki a csomagolást, majd folyassunk hideg vizet az ételre egyenesen a csapból, ezzel az hamar felmelegszik, mivel a folyadék hőt von el az ételtől.

A mikrohullámú sütő használata az egyik legrosszabb, amit tehetünk a fagyasztott ételekkel, ugyanis a melegítés közben kárt tehetünk a kiolvasztani kívánt étel szerkezetében, ami nem feltétlenül egészséges. Ezt egyébként már korábban is sejtették a tudósok, azonban mostanra végre bizonyossá vált. Ennek ellenére a legtöbben tudomást sem vesznek a kutatási eredményekről.

A hűtőben felolvasztott hús lassan olvad ki, azonban végig hűtve van, így azt gondolhatnánk, hogy ennek köszönhetően semmi baja sem lehet. Persze ez talán a leghigiénikusabb módja az étel felolvasztásának, azonban

JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

mivel ilyenkor a külső, már felolvadt részek akár fél napig is a étel saját levében úsznak (húslé, gyümölcslé stb.) ezért könnyen elszaporodhatnak a felszínén a baktériumok.

A víz alatt kiolvasztott étel viszont gyorsan felhasználható lesz, ráadásul a baktériumoknak egyszerűen nincs idejük káros mértékben elszaporodniuk, nem csoda, hogy a kutatók is ezt ajánlják leginkább.

Hogyan fagyasszuk le az ételt?

A legjobb, ha minél kevesebb ételt fagyasztunk le, mivel maga a fagyasztási folyamat sem a legegészségesebb. Ha viszont mindenképp lefagyasztanánk az ételt, akkor ezekre figyeljünk oda:

  • Egyszerre csak kevés ételt fagyasszunk le, így gyorsabban hűl le az étel és frissebb lesz, a felületén kevesebb baktérium szaporodik el.
  • Tekerd fel a fagyasztó fokozatát!
  • Mielőtt beteszed az ételt a fagyasztóba győződj meg, hogy már elég hideg és ne tartsd nyitva sokáig az ajtaját. Ez is a gyors lehűlést segíti elő.
Loading...

Címkék:
vásárlás, hús, gyümölcs, étel, fagyasztó,