Háhner Petra • 2016. szeptember 10. 17:01
Az egyik hazai édességgyártónál jártunk, ahol már nagyban készülnek a karácsonyi szezonra. Megnéztük, hogy készül a kakaós-rumos szaloncukor, a vezérigazgatóval pedig arról is beszélgettünk, hogy egészséges-e a csoki, és milyen alapanyagokkal kell vigyázni.
Mindenkinek a zselés kell, de miért?
A szaloncukor kifejezetten magyar sajátosság, méghozzá nagyon népszerű:
de még rengeteg finomság érhető el ezen a piacon, például:
- marcipános;
- asztalt szilvás;
- aszalt sárgabarackos;
- alkoholos-meggyes;
- és pálinkás.
Ezek persze magasabb árkategóriájú termékek, de jelentős minőségbeli különbségek is vannak. Az édességgyár zselés helyett átállt a gumis szaloncukrok készítésére, illetve az idei évtől megszüntette a bevonós szaloncukrok gyártását, helyette csak valódi csokoládét használnak. Mindkét váltás egészségügyi megfontolásból történt, mivel ez egy jelentős új trend most az édesiparban.
Egészséges a csoki, ha így eszed
Az édességgyártásban az utóbbi években jellemző a minél egészségesebb alapanyagok felhasználása, amiben a transz-zsírsav-mennyiség csökkentése volt Magyarországon a legutóbbi nagy előrelépés: az Európai Unióban harmadikként - Ausztria és Dánia után - 2014-ben korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transz-zsírsav-tartalmát, azóta a megengedett legnagyobb mennyiség az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka.
A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek: az olajok hidrogénezésével megnövelik a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Ezeket a hidrogénezett növényi olajokat főként a sütőipar, a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használják. Bár vannak előnyös tulajdonságai, nem szabad elfeledkezni a fogyasztó egészségére gyakorolt káros hatásokról: a kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták számos szívbetegséggel, cukorbetegséggel, az elhízással és több más megbetegedéssel. Épp ezért számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Nagy mennyiségben ez is egy rendkívül káros zsírfajta, és hazánkban is rengeteg élelmiszerben megtalálható, főleg a fagylaltokban és a jégkrémekben, persze szó sincs arról, hogy ne fogyasszunk ilyesmit. "Ahogy a minőségi borból is jótékony hatású a mértékletes fogyasztás, a minőségi csokoládé esetében is pontosan ugyanez a helyzet.
- mondta el a Pénzcentrumnak a vezérigazgató, aki szerint ebből is látszik, hogy fontos lenne a tudatosságra nevelés: meg kell tanítani a gyerekeknek egészen kicsi kortól, hogy két kocka csokit egyenek egy nap, nem többet, és lehetőleg fekete csokit.
Az édességgyártóknál is aggasztó a munkaerőhiány
Az édesipari cégeket érzékenyen érintik a világpiaci árváltozások, és az ezzel járó az alapanyag beszerzési nehézségek (cukor, kakaó, olajos magvak), ráadásul a legtöbb feldolgozóipari cég Magyarországon erősen küzd a munkaerő-hiánnyal: az édesipari szakemberek és betanított munkások száma folyamatosan csökken.
Faluhelyi Ferenc szerint a cég két éve küzd ezzel a problémával, és ő nagyon üdvözölnék a beígért járulékcsökkentést, de saját szakképzés indítását is tervezi a probléma orvoslására.