Filléres csúcsgasztronómia: ezt főzi otthon egy sztárszakács

Pénzcentrum2016. augusztus 6. 13:04

A napokban írtunk arról, hogy a magyarok 60 százaléka a létminimumon vagy az alatt él, ami azt jelenti, hogy nagyjából napi 800 forintot költhetnek élelmiszerre. Ebbe viszont elég kevés fér bele, egy szakács viszont olyan receptekkel rukkolt most elő, amiből még a létminimumon élő családok is napi háromszor ehetnek meleg ételt.

A nyaralásra sokaknak nehezére esik összespórolni a pénzt, és utána még a hónap végéig is ki kell húzni kevesebb pénzből. Egy brit szakács viszont kitalált erre egy jó módszert, amivel egészséges ételeket készíthetünk magunknak kevesebb, mint egy fontból, vagyis legfeljebb 370 forintból.

A bevásárlással kezdődik minden

Az olcsó menü összeállításához nem árt olcsó helyen vásárolni, és persze a megfelelő receptek ismerete is elengedhetetlen ahhoz, hogy azokat az alapanyagokat szerezzük be, amikre tényleg szükségünk lesz a főzéshez. Ha ellátogatunk Miguel Barclay Instagram-oldalára, akkor azt láthatjuk, hogy nemhogy 370 forintból (nagyjából egy font), hanem akár 200 forintból is főzhetünk teljes értékű ételt. Persze a húsételek ennél valamivel többe kerülnek, azonban ezek is kijönnek egy font alatt.

Mindig is kerestem az új ízeket, azonban amióta az egyszerűbb ételekre koncentrálok, azóta egyre olcsóbban tudok főzni. A cél az volt, hogy a legtöbb ételt egy fontnál kevesebből kihozzam

- mondta Miguel Barclay a Daily Mailnek.

Az elsőszámú tipp, ami az olcsó ételhez szükséges, hogy diszkont áruházban vásároljunk, mint a Penny, a Lidl vagy az Aldi. Ezek ugyanis jelentősen alacsonyabb árakkal adják a termékeiket, mint más boltok, a termékek minősége mégis jónak mondható.

A legolcsóbb termékek általában a szezonális zöldségek és azok az alapvető élelmiszerek, amelyeket egész évben be tudunk szerezni, mint

  • A burgonya,
  • A hagyma,
  • A kenyér,
  • A gomba,
  • A gabonafélék,
  • A tojás vagy
  • A bacon.

Természetesen a húsételek is szerves részét képzik az étrendnek, ezeket viszont célszerű akkor beszerezni, amikor akciósak, esetleg nagyobb mennyiségben vásárolni belőlük és a felhasználásig a fagyasztóban tárolni őket.

Magyarországon alacsonyabb az árszínvonal, mint az Egyesült Királyságban, így valószínű, hogy ezek az olcsó receptek még olcsóbban kijöhetnek.

Mit főzzünk ezekből?

A fenti alapanyagokból szinte végtelen variációban főzhetünk magunknak, azonban a lehetőségek tárháza nehézzé teszi a recept megalkotását, és a hagyományos ételek gyakran tartalmaznak egy vagy két drága hozzávalót, ami rögtön tönkre tenné az egy fontos menünket.

A szezonnak leginkább az emeletes padlizsán felel meg, ami könnyed nyári ebéd lehet. Egy nagyobb padlizsán, pár gerezd fokhagyma, pár paradicsom (vagy egy fél konzerv) és 50 gramm feta sajtra lesz szükségünk (ez jellemzően csak nagyobb kiszerelésben kapható, így vagy több fővel számolunk, vagy több alkalommal esszük ugyan azt). Az elkészítés a következő:

Vágjuk fel a padlizsánt hosszanti szeletekre, hármat sózzunk be, a többit vágjuk apró kockákra és ezt is sózzuk be.

Dobjuk rá a darabolt fokhagymát egy kis zsiradékra, majd a felkockázott paradicsomot is tegyük mellé (konzerv esetén értelem szerűen nem kell felvágni).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a kockázott padlizsánt és a feldarabolt feta sajtot, keverjük össze és főzzük pár percig.

Ezután hamburger-szerűen rétegezzük a nagy szelet padlizsánokat és a szószunkat.

Persze nem ez az egyetlen étel, amit elkészíthetünk, a szakács Instagram oldaláról érdemes szemezgetnünk. A klasszikus olasz konyhát (cucina povera, vagyis szegények konyhája) idézi például ez a gombás gnocchi recept:

Ez a sertésszelet pedig a húsimádók körében lehet népszerű:

Mindenkinek ennyi jut?

Szerdán írtunk arról, hogy a magyar lakosság 41,5 százaléka, vagyis nagyjából 4 millióan élnek a létminimum alatt, 1,7 millióan pedig a létminimumnak nagyjából megfelelő összegből jön ki havonta.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország lakosságának nagyjából 60 százaléka él a létminimumon vagy az alatt.

Ez a mutatószám azonban nem azt jelenti, hogy ez alatt szegénységben élne valaki (bár az 5,7 millió magyar között sokan valóban szegények), hanem azt, hogy a magyar társadalom által megfelelőnek minősített életszínvonal biztosított legyen.

Ez azt jelenti, hogy ők egy nap ételre legfeljebb 808 forintot költhetnek, ez felel meg a létminimum számítás szerint naponta ételre fordítható összegnek. A fenti példáknál maradva tehát az sem kizárt, hogy naponta akár háromszor is meleg ételt egyen, aki pontosan a létminimumnak megfelelő összegből él. Persze sokaknak a 808 forintnál is kevesebb jut ételre, nekik a napi egy (vagy két) meleg ételhez nyújt kiváló ötletet a brit szakács.

Loading...

Címkék:
vásárlás, létminimum, recept, étel,