Napi.hu • 2016. augusztus 2. 09:35
Ősszel jöhet a magyar pékáruk reformját szolgáló szabályozás, egészségesebbek lehetnek a kenyerek - írja a Napi.hu.
Ősszel vezethetik be az új szabályokat, amelyek a boltban kapható kenyerek összetételét határozzák meg:
- Lehet majd használni a magas vitamin és rosttartalmú, illetve gluténmentes álgabonákat (hajdina, amarán stb.),
- A sótartalom csökken,
- A lisztkeverékek pontos összetételét is meghatározzák,
- A rozskenyeret minimum 60 százalékban rozsból kell készíteni (eddig 40 százalék volt az arány), a rozsos kenyérnél pedig 15,1-ről 30 százalékra nő a minimális arány,
- A tönkölykenyérnél is legalább 60 százalékos tönkölyliszt arány kell,
- A kukoricás kenyérnél 100 kiló liszthez legalább 5,5 kiló kukoricapehely-lisztet kell adni,
- A Graham kenyérnél pedig a graham liszt aránya legalább 90 százaléknak kell lennie.
A szabályozás nemcsak a kenyerekre, hanem a kalácsokra, zsemlékre kiflikre, pogácsákra is vonatkozik majd.
Címkék: