Már a kenyér sem a régi: egészségesebbek lesznek a magyar pékáruk

Napi.hu2016. augusztus 2. 09:35

Ősszel jöhet a magyar pékáruk reformját szolgáló szabályozás, egészségesebbek lehetnek a kenyerek - írja a Napi.hu.

Ősszel vezethetik be az új szabályokat, amelyek a boltban kapható kenyerek összetételét határozzák meg:

  • Lehet majd használni a magas vitamin és rosttartalmú, illetve gluténmentes álgabonákat (hajdina, amarán stb.),
  • A sótartalom csökken,
  • A lisztkeverékek pontos összetételét is meghatározzák,
  • A rozskenyeret minimum 60 százalékban rozsból kell készíteni (eddig 40 százalék volt az arány), a rozsos kenyérnél pedig 15,1-ről 30 százalékra nő a minimális arány,
  • A tönkölykenyérnél is legalább 60 százalékos tönkölyliszt arány kell,
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló liszthez legalább 5,5 kiló kukoricapehely-lisztet kell adni,
  • A Graham kenyérnél pedig a graham liszt aránya legalább 90 százaléknak kell lennie.

A szabályozás nemcsak a kenyerekre, hanem a kalácsokra, zsemlékre kiflikre, pogácsákra is vonatkozik majd.

Címkék:
vásárlás, kenyér,