Pénzcentrum • 2016. február 10. 18:02
Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az ÉV PÁLINKÁJA 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.
Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező ÉV PÁLINKÁJA 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a
- Márton és Lányai,
- a Zimek, a Nobilis,
- a Cruxx, a Békés,
- a Gyulai, a Csalló,
- a Schiszler,
- a Tokaj Spirit,
- és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az ÉV PÁLINKÁJÁBA.
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni. A kész termék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül kereskedelmi forgalomba.
Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az ÉV PÁLINKÁJÁT, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.