Melyik húsokat vehetjük meg olcsóbban a boltban? Itt a teljes lista

Agrárszektor.hu2016. január 19. 12:03

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával - vagyis a tavalyinál jóval olcsóbban - forgalmazni. Itt vannaka részletek.

Külön állásfoglalást jelentetett meg a NAV arról, mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával árusítani a kereskedelemben januártól. Az értelmezés azért vált szükségessé, mert 2016-tól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de a kereskedők számára nem minden terméknél volt egyértelmű, hogy az 5 százalékos vagy továbbra is a 27 százalékos kulcsot kell-e alkalmazni.

A NAV az áfatörvényre hivatkozva megállapítja, hogy 5 százalékos áfával adóznak a 0203-as vámtarifaszám alá tartozó friss, hűtött vagy fagyasztott sertéshúsok. Továbbra is 27 százalékos kulcs vonatkozik tehát azon sertéstermékekre, amelyek nem sorolhatók ide. (Mint ismert, az élő sertések és a félsertések forgalmazása már korábban 5 százalékos áfa kulcs alá került).

Bővebb kategóriaként az úgynevezett 2. árucsoport - ahová a sertéshúsok is tartoznak - tartalmazza minden élelmezési célra alkalmas állat húsát tőkehúsként, félbehasítva, negyedelve, darabolva és darálva, illetve bármilyen formára vágva és aprítva - összegzi a NAV. A szabályozás a következő állapotú húsokat sorolja ide:

  • friss
  • hűtött
  • fagyasztott
  • előzetesen forrázott vagy hasonló módon kezelt, de nem főzött
  • sózott, sós lében tartósított, szárított vagy füstölt
  • gyengén cukrozott vagy cukros vízzel meglocsolt
  • fehérjét bontó enzimekkel porhanyósítás céljából kezelt
  • légmentes csomagolt

A fenti módon megmunkált, emberi fogyasztásra alkalmas húsok akkor is a 2. árucsoportba tartoznak, ha azokat állateledel - például kutya- vagy macskaeledel - előállítására használják fel. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok viszont nem sorolhatók ide, és a másként megmunkált sertéstermékek - például a fűszerezett és/vagy főzött húsok - sem részei a 2. árucsoportnak.

A NAV egy ábrát is közzétett arról, mit kell érteni a sertés egyes részein:


A 2. árucsoporton belül a 0203 vámtarifaszám alá sorolnak mindenféle sertéshúst friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban. Így például ide tartozik az egész- vagy fél sertés, a comb, a lapocka és ezek részei, az elülső részek, a tarja, a karaj és részei, az oldalas, a dagadó és részei, a sertésszalonna húsréteggel, a csontos lábszárhús és a csülök. Ezekre a húsokra csonttal és csont nélkül is a 0203 vámtarifaszám vonatkozik. Szintén ide kell sorolni a szalonnás sertéshúst, a zsírral vastagon rétegezett húst és a húsréteget tartalmazó zsiradékot is. Ezeket tehát az 5 százalékos áfa terheli, nem alkalmazható viszont az 5 százalékos kulcs a 0203 vámtarifaszám alá tartozó, vaddisznóból származó termékekre.

JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sertések élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékei és belsőségei ugyanakkor nem osztályozhatók a 0203 vámtarifaszám alá. Így tehát a fej és annak részei (például fül, orr), a köröm és a láb (amely a csülköt nem tartalmazza), a farok, a szív, a nyelv, a rekeszizom, a nagy cseplesz, a nyak, a csecsemőmirigy, a máj, a vese, a tüdő, a velő, a húsos csont (amely főként csontot tartalmaz) 27 százalékos áfával adózik. Ugyancsak 27 százalékos kulcs vonatkozik a húsréteget nem tartalmazó sertésszalonnára, a kiolvasztott sertésszalonnára (sertészsírra) és a sertészsír kisütéséből származó töpörtyűre.

Szintén nem tartoznak a 0203-as vámtarifaszám alá azok a termékek, amelyeket másként munkáltak meg, mint amilyen feldolgozási módot a 2. árucsoport megenged. Ilyen eljárás lehet például a fűszerezés és a főzés. Így például máshová kell sorolni a kolbászt, a májas hurkát, a véres hurkát, illetve a húsból, vágási melléktermékből, belsőségből és vérből készült egyéb termékeket, amelyek továbbra is 27 százalékos kulccsal adóznak.

A teljes NAV-állásfoglalás itt olvasható el.

Loading...

Címkék:
vásárlás, árak, áfacsökkentés, sertéshús, áfatörvény,