Pénzcentrum • 2015. december 9. 17:05
A megtermelt élelmiszereknek közel egyharmada válik hulladékká anélkül, hogy felhasználták volna, ami nemcsak gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is óriási pazarlás.
Uniós szinten évente közel 90 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba. Például csupán az Egyesült Királyságban naponta 1,6 millió darab banánt dobnak ki amiatt, hogy a héja elkezd barnulni. Ennek a mennyiségnek a jelentős részét már az üzletekben leselejtezik, tehát el sem jut a fogyasztóikig - derül ki a csomagolóipari vállalatokat tömörítő, The Industry Council for research on Packaging and the Environment (Incpen) nevű nemzetközi szakmai szervezet kutatásából. Az Agrárgazdasági Kutató intézet adatai szerint az élelmiszerpazarlás Magyarországon évi mintegy 200 milliárd forintnyi veszteséget okoz.
Az élelmiszerhulladékok mennyiségi növekedésének több oka is van. Egyrészt a logisztika fejlődésének köszönhetően a szállítási útvonalak egyre hosszabbá válnak, megnövelve a fizikai sérülések és a romlékonyság kockázatát. Az egy háztartásban élők átlagos száma pedig egyre csökken, Magyarországon például kevesebb, mint 2,4 fő. Így a háztartások egyre kevesebb mennyiségű élelmiszert fogyasztanak alkalmanként, s ezzel párhuzamosan nő a megmaradó, hulladékká váló élelmiszerek részaránya. Emellett fogyasztói szokások átalakulása is nagy szerepet játszik.
- hívják fel a figyelmet a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakértői.