Fogadjunk, hogy ezt eddig rosszul csináltad a konyhában

Pénzcentrum2015. április 18. 13:01

Túlságosan sok étel kerül akár bontatlan csomagolással a szemétbe ahhoz, hogy ne használjuk ki a maradékokban rejlő lehetőséget. Bár gyakran nincs kedvünk a szottyadt sültkrumplihoz, nem feltétlenül kell rossznak lennie a felmelegített ételnek. Mutatjuk, melyik kedvencnél mi a titok.

A pazarlás elkerülése érdekében gyakran kell maradékot ennünk. Azonban sokan nem szívesen teszik ezt, mert újramelegítve nem olyan a minőség, már nem ugyanolyan az adott menü. Pedig elképzelhető, hogy nem azért rossz másnap az az étel, mert rossz újramelegítve, hanem azért, mert egészen idáig rossz technikával melegítettük. Például sokszor a pizzát inkább esszük másnap hidegen, minthogy gumiszerű legyen a mikrózástól. A Mother Nature Network összeszedte, hogyan melegíts úgy, hogy jó legyen.

A melegítéssel nemcsak az ételt mentjük meg az enyészettől, hanem időt és pénzt is spórolhatunk. Hiszen előre főzhetünk nagyobb adagot, nem kell kétszer nekilátni. Illetve a nagyobb kiszerelésű csomagolások sok esetben olcsóbbak, mint a kis adagok.

Pizza

A már említett pizza esetében a lehető legrosszabb dolog, ha bedobjuk a mikróba. Annál még mindig jobb, ha sütőbe tesszük, és ott melegítjük, pláne ha van vaslap a sütőben. De a legeslegjobb, ha serpenyőt használunk, olyat, aminek fedele is van. Pár percig melegítsük a pizzaszeletet a serpenyőben. Utána locsoljuk meg pár csepp vízzel, és fedjük le, úgy melegítsük tovább. A pára megolvasztja majd a sajtot, a tészta pedig ropogós lesz, nem szikkadt.

Sült krumpli

Különösen a már kisütött mirelit krumpli lesz szottyadt, amikor újramelegítjük, általában a mikróban. Ilyenkor még azt is megbánjuk, hogy valaha eszünkbe jutott megvenni, és nem megenni egyszerre. Pedig van megoldás arra, hogy ne így legyen. Ismét csak serpenyőre van szükség, és pár csepp olajra. Közepes lángon forrósítsuk fel a serpenyőt egy pici olajjal. Dobjuk bele a krumplit, locsoljunk rá még egy pici olajat, és kevergessük őket sűrűn. Körülbelül 3-5 percre van szükség a művelethez.

Steak

A steak, a grillezett húsok esetében, különösen a marhánál könnyű abba belefutni, hogy cipőtalpszerűre melegítjük, amikor megennénk a maradékot. A legjobb, ha a legalacsonyabb hőfokon melegítjük sütőben a szeleteinket, és végül egy perc alatt serpenyőben egy icipici olajon ropogóssá varázsoljuk őket befejezésül. A sütőben töltött idő függ attól is, mennyire vastag az adott szelet, ezért jobb, ha ellenőrizzük többször a hőfokot. Ha egy vaskos marha steaket melegítünk, annak például fél óra kell a sütőben.

JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tészta

A tésztát máshogy kell melegíteni, ha üres, és máshogy, ha már szószostul pihen a hűtőben. Az üres tésztát forrásban lévő vízbe kell tenni 30 másodperce, hogy visszanyerje szerkezetét és meleg legyen. A legkönnyebb, ha egy fém szűrőben mártod a vízbe, így gyorsan ki tudod kapni, mielőtt túlfőne. Ha szósszal együtt maradt meg a tészta, serpenyőben melegítsük. Olvasszunk vajat, vagy melegítsünk olíva olajat közepes hőfokon. A forró serpenyőbe dobjuk bele a maradék tésztát, és locsoljuk meg vízzel, tejjel, tejszínnel, vagy borral, ami az alapja volt a szósznak, vagy ami illik hozzá. 5 perc, és kész is.

Csöves kukorica

Nemsokára indul a csöves kukorica szezon, nem árt felkészülni rá. Amikor megmarad a főtt kukorica, ráncos lesz, így sokan nem szívesen eszik már meg. A mikró nem segít, viszont a forró víz igen. Forraljunk lábasban vizet, és a lobogó dobjuk be a kukoricákat. Egy-két perc elég is lesz.

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, spórolás, ebéd,