Pénzcentrum • 2015. április 6. 13:07
Húsvétkor ismét a nagy evéseké a főszerep. Miután már mindenki jóllakott, és az ünneplésnek is vége, még sok-sok étel maradhat a hűtőszekrényünkben. Azért, hogy ezek semmi esetre se landoljanak a kukában, és ezzel együtt a rengeteg pénz se, amit rájuk költöttünk, mutatunk pár tippet, hogyan lehet tartósítani vagy felhasználni ezeket a maradékokat.
A kidobott ételeknél nincs is nagyobb pazarlás, az ünnepekkor pedig különösen nehéz előre megmondani, pontosan mennyi étel vagy ital fog fogyni. A felmérések szerint minden magyar család évente körülbelül 50 ezer forintot dob a kukába, a legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és húsféléket. Ezért mutatunk pár ötletet, hogyan használjuk fel, vagy tartósítsuk a húsvéti maradékokat, elkerülve a pazarlást.
Sonka
A főtt sonkát nem szabad sokáig tárolnunk, érdemes minél előbb felhasználnunk, többek között ezeket készíthetjük belőle:
- Babgulyás
- Sonkás tészta
- Pizza feltét
- Sonkakrém
- Krémleves betét - pirított sonka kocka
- Sonkás tojásrántotta
- Sajtos-sonkás-tejfölös papucs
A nyers füstölt sonka miatt nem kell aggódnunk, az egy hónapig is eltartható a hűtőben becsomagolva. Kisebb darabokat is főzhetünk belőle, a többit pedig tovább tárolhatjuk. Ne feledjük a főzőlevet is hasznosítani.
60 dkg húsos füstölt, főtt sonka
1,5 dl majonéz
frissen őrölt bors
1 fej lilahagyma
4 szál zöldhagyma
friss pékáru a tálaláshoz
Elkészítés:
A füstölt-főtt sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, és keverőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, az apróra vágott lilahagymát, a felkarikázott zöldhagymát, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Jól összekeverjük, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Forrás: mindmegette
Tojás
A tojást sem kell kidobni, mielőtt megromlana, inkább fagyasszuk le. Ne egészben, törjük fel, és válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét, úgy tegyük el. Így nem lesz gond, ha olyan sütit sütnénk, amihez csak fehérje kell. Amennyiben a tojásokat már keményre főztük, akkor sincs baj, mert még így is több mindent készíthetünk belőle:
- Tojássaláta
- Rakott krumpli
A tojásokon kívül sok más megmaradt ételt is nyugodt szívvel lefagyaszthatunk, amikre talán nem is gondolnánk. Lefagyaszthatótöbbek között a gyümölcs, a fűszernövény, de a húsvéti asztalról is több minden kerülhet a fagyasztóba. Ugyan legtöbb esetben minőségromlással jár a házi fagyasztás, annál sokkal jobban járunk, minthogy kidobjuk az ételeket.
Csokoládé
A csoki lefagyasztásának trükkje, hogy mielőtt a fagyasztóba kerülne tegyük 24 órára a hűtőbe, és majd akkor is mielőtt megennénk. Így fokozatos a hőmérsékletváltozás, és finom marad a csoki.
Kenyér/Kalács
Ha nem tudod megenni, amit vettél/sütöttél, ahelyett, hogy megpenészedne vagy kiszáradna, fagyaszd le! Olyan lesz, mint új korában, ha rámelegítesz egy kicsit.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Sütemény
Azt gondolnád, a már kisütött sütik állaga jelentősen romlik, ha lefagyasztod majd felolvasztod őket, valójában nem erről van szó. Ha a süteményt egyesével csomagolva lefagyasztod, akkor akár külön-külön is felolvaszthatod majd. Pár percre tedd a mikróba, vagy a sütőbe, és edd meg gyorsan. Ha kihűlt, valószínűleg már nem lesz olyan finom, de melegen olyan lesz, mint új korában.
Az aprósütemény pedig fémdobozban sokáig eláll, ha már megszáradt, megkeményedett, egy cikk almát, vagy narancshéjat is tehetünk a szemek közé, így a süti újra puha lesz.
Sütitészta
A már kikevert, gyúrt tésztát is nyugodt szívvel lefagyaszthatod. Tedd légmentesen záródó dobozba, és úgy be a mélyhűtőbe.
Végezetül, ha nem akarunk a fagyasztással bajlódni, akkor a lejárathoz közelítő alapanyagainkat érdemes elvinni olyan szervezetekhez, akik a rászorulókon segítenek, így nem csak azért érezzük jól magunkat, mert nem pocsékoltunk, hanem azért is, mert valakin segítettünk ezzel.