Pénzcentrum • 2015. március 14. 13:03
Leginkább maradék készételt szoktunk a mélyhűtőbe tenni, pedig számos olyan gyümölcsöt, süteményt, vagy fűszernövényt lefagyaszthatunk, ami enélkül megromlana, és ki kellene dobni. Így valójában rengeteget spórolhatunk a tartósítással.
Sok millió tonna élelmiszert dobunk ki évente világszerte, aminek a legnagyobb része még csak ki sem volt bontva. Azaz sokkal többet vásárolunk, mint amennyire szükségünk van. Becslések szerint Magyarországon évente minden család 50 ezer forintot dob a kukába.
Amellett, hogy tudatos tervezéssel kevesebb felesleges termék kerülhet a kosarunkba, akkor is elkerülhetjük a pazarlást, ha lejárati idő előtt lefagyasztjuk az ételt. Sok olyan élelmiszer van, amiről nem is gondolnád, hogy fagyasztani lehet. A Mother Nature Network összeállításából szemezgettünk.
1. Avokádó
Nem egészben és nem is szeletelve kell az avokádót lefagyasztani, hanem pürésítve. Egy avokádóhoz egy teáskanál citrom vagy lime-lére van szükség. Nyomkodd szét villával, vagy turmixold az avokádó húsát a lével, és tedd légmentesen záródó edénybe, majd a fagyasztóba.
2. Sütemény
Azt gondolnád, a már kisütött sütik állaga jelentősen romlik, ha lefagyasztod majd felolvasztod őket, valójában nem erről van szó. Például kekszeket, brownie-kat, vagy muffinokat egyesével csomagolva lefagyasztasz, és akkor akár külön-külön is felolvaszthatod majd őket, a többi maradhat a mélyhűtőben. Pár percre tedd a mikróba, vagy a sütőbe, és edd meg gyorsan. Ha kihűlt, valószínűleg már nem lesz olyan finom, de melegen olyan lesz, mint új korában.
3. Banán
Bár nem szokás, mégis simán lefagyaszthatjuk a banánt is. Azért is jó ötlet, mert utána félig fagyott állapotában turmixolva ideális fagyialapanyag lehet belőle. Vegyítsd más gyümölcsökkel, kakaóval vagy darált magokkal.
4. Vaj
De minek fagyasszak vajat, ha egyszer bármikor lehet kapni? Egyrészt kimérhetsz pont annyit, amennyi a kedvenc sütidhez kell, és adagonként lefagyasztva bármikor kéznél lesz, ha előtör belőled a konyhatündér. Másrészt sokat spórolhatsz, ha akkor veszel egy csomó vajat, amikor akciós és lefagyasztva tárolod őket. Mindig lesz otthon, ha kell.
5. Kenyér
Sok kenyér áll el minőségromlás nélkül akár hetekig, de a friss bagett, vagy más nem tartósított pékáru azért másnaposan már nem annyira finom, mint vásárláskor. Ha nem tudod megenni, amit vettél, ahelyett, hogy megpenészedne vagy kiszáradna, fagyaszd le! Ugyanúgy mint a sütinél, olyan lesz, mint új korában, ha rámelegítesz egy kicsit.
6. Torta
Mindig lesz otthon torta, ha rád tör az édesség utáni vágy - persze mindenki döntse el maga, hogy ez jó dolog-e. Mindenesetre a maradék torát szeletenként alaposan csomagold be, és úgy fagyaszd le. Némelyik torta fagyottan is finom, mintha parfétorta lenne, a többit jó lesz olvasztás után fogyasztani.
7. Csokoládé
Még a csokit is le lehet fagyasztani. Hogy igazán finom legyen fagyasztás után is, érdemes 24 órát hűtőben tartani fagyasztás előtt, és közvetlenül azelőtt is, mielőtt megennénk. Így fokozatos a hőmérsékletváltozás.
8. Citrusfélék
Például a citrom, a narancs és a mandarin nem annyira finom olvasztás után, de így legalább megmenthetjük őket. Inkább így, minthogy ki kelljen dobni. A legjobb, ha csak a gyümölcshúst fagyasztod le, héj és magok nélkül.
9. Sütitészta
A már kikevert, gyúrt tésztát is nyugodt szívvel lefagyaszthatod. Tedd légmentesen záródó dobozba, és úgy be a mélyhűtőbe.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
10. Csöves kukorica
A nagyon friss kukoricát lefagyaszthatod úgy, ahogy van. A kevésbé friss csöveket főzd mérettől függően 7-11 percig, szárítsd meg őket, és jól zárható dobozban fagyaszd le őket.
11. Tojás
Soha ne fagyaszd a tojást héjastul. Ahogy megfagy, szét fogja feszíteni a héját belülről. Inkább törd őket fel, verd fel, és úgy fagyassz. A legjobb minőség érdekében egy éven belül fogyaszd el a tojásokat.
12. Gyümölcs pite
Érdekes módon a gyümölcs pitét jobb, ha sütés előtt fagyasztod le. Így ebben az esetben érdemes előre gondolkodni, és nem a maradékhasznosításra építeni. Fagyasztás után ne olvaszd fel, hanem süsd 15 percig magas hőfokon, majd vedd kisebbre a hőmérsékletet és süsd tovább annyi ideig, ameddig eredetileg a recept szerinte kell.
13. Fokhagyma
A fokhagymában ebben az esetben az a legjobb, hogy bárhogy lefagyaszthatod. Hámozás nélkül egészben, vagy darabokban. Vagy akár apróra vágva, sózva is dobozolhatod. Ez utóbbit felöntheted olíva olajjal, és úgy is fagyaszthatod. Mivel az olaj nem fog megdermedni, bármikor kivehetsz majd belőle.
14. Gyömbér
Ha sokat pihen a spájzban a gyömbér, könnyen veszít erejéből, nedvességtartalmából. Jobb, ha fagyasztod, mielőtt ki kellene dobni. Csomagold be és irány a mélyhűtő.
15. Fűszer- vagy gyógynövény
Sok esetben a minikerted növényei annyit teremnek neked, amennyit nem tudsz egyszerre felhasználni, vagy akciósan rád sóznak a piacon 10 csomag petrezselymet, amivel szintén nem tudsz mit kezdeni. Ilyenkor jól jöhet ez a trükk, mert ha az állag romlik is, az íz ugyanolyan jó marad. Mosd meg, szárítsd meg, és csomagolva fagyaszd őket. Vagy pesto formában is fagyaszthatod, vagy készíthetsz fűszervajat is belőle.
16. Sima tészta
Bár maradék lasagne-át sokan fagyasztanak, arra kevesen gondolnak, hogy sima üres fagyasztott tésztát is nyugodtan lehet ily módon tartósítani. Olvasztáshoz lehet mikrózni, vagy hagyni olvadozni, majd nyakon lehet önteni a forró szósszal.
17. Rizs és gabona
Simán fagyaszthatsz kis adagonként rizst, bulgurt vagy főtt kölest, így ha köretre lesz szükséged, nem kell bajlódnod az előkészületekkel, elég csak melegítened.