Hogy kell okosan borravalót adni? A sztárséf elárulta

Pénzcentrum2015. március 2. 16:35

Sokan bajban vannak akkor, amikor fizetésre kerül a sor egy étteremben: hogyan adjanak, mennyit adjanak, mennyit illik? Az egyik legismertebb brit tévés sztárséf elárulta saját titkát.

Pénzügyi dolgairól vallott a Daily Mail c. lapnak Monica Galetti, Nagy-Britannia egyik ismert tévés szakácsa. A sztárséf borravaló-adási szokásaira is kitért.

Mint elmondta, ő nem érzi kötelezőnek a borravalót, csak akkor ad, ha nagyon meg van elégedve a kiszolgálással.

Különösen a fiatal felszolgálóknak szeret jattolni, azoknak, akikben látja a lelkesedést. Ugyanakkor tudja azt, hogy a borravalót általában elosztja a személyzet és a szakácsok, épp ezért arra is van taktikája, hogy csak a felszolgálót jutalmazza meg:

Félbehajtok egy bankjegyet, beteszem a tenyerembe. Amikor végeztünk a vacsorával, kezet fogok a pincérrel, megköszönöm a kiszolgálást, és óvatosan átcsúsztatom a bankjegyet a kezébe. Így senki sem látja, és valóban az kapja, aki megérdemli

- mondta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Monica Galetti azt is hozzátette, hogy általában 10 fontot - 4 ezer forintot - szokott adni borravalóként.

Címkék:
vásárlás, étterem, borravaló,