Pénzcentrum • 2015. január 9. 11:33
December óta új élelmiszercímkék jelzik az allergén anyagokat. Számos olyan allergén van, amiről aligha tudjuk, miben is fordulhatnak elő. Mikor eszünk például csillagfürtöt, vagy fejlábút?
Az új élelmiszer címkéket érintő rendelet előírja, hogy a vásárlónak minden allergénnel, étel-intoleranciát okozó anyaggal kapcsolatos információt meg kell kapnia, még a boltban. Így minden olyan anyagot, ami a hivatalos listában szerepel, külön kiemelve kell jelölni az összetevők között úgy, hogy már első ránézésre könnyen tájékozódhasson mindenki. Amennyiben nem előre csomagolt élelmiszert veszünk, úgy a helyszínen kell vagy szóban, vagy a kihelyezett táblák, táblagépek egyikén írásban megkapnunk a szükséges információt. Ezeket láthatjuk feltüntetve:
- Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
- Rákfélék és a belőlük készült termékek
- Tojás és a belőle készült termékek
- Hal és a belőle készült termékek
- Földimogyoró és a belőle készült termékek
- Szójabab és a belőle készült termékek
- Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
- Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
- Zeller és a belőle készült termékek
- Mustár és a belőle készült termékek
- Szezámmag és a belőle készült termékek
- Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
- Csillagfürt és a belőle készült termékek
- Puhatestűek és a belőlük készült termékek
A gluténnal, a tejjel, a tojással kapcsolatban általában tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, miben találhatjuk meg őket. Azonban van pár olyan tétel a listán, melyekről ha tudjuk is mik azok, nehezen tudjuk elképzelni, milyen élelmiszerben találhatók "rejtett" összetevőkként. Így adott esetben érzékenyen érint bennünket, amikor egy
felirattal találkozunk egy csomagoláson. De azzal kapcsolatban is elbizonytalanodhatunk, mikor eszünk csillagfürtöt, vagy hogy miben vannak szulfitok.
Kén-dioxid és szulfitok
Az élelmiszeriparban általában tartósítására használják ezeket a vegyületeket, így például a borban, vagy élelmiszer-adalékanyagként is megtalálhatók - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága. Így tartósítanak többek között savanyúságokat, befőtteket, konzerveket, aszalt, vagy szárított gyümölcsöket és zöldségeket.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Csillagfürt
Vegetáriánus étkezésben húspótló ételek előállítására használják magas fehérjetartalma miatt. Magjából készíthető őrleményét a sütőipar használja, valamint "gluténmentes liszt"-ként a gluténmentesen étkezők körében ismert élelmiszer.
Puhatestűek
Ide tartoznak például a kagylófélék, a rákfélék, a csigafélék, a fejlábúak, mint a tintahal, vagy a polip. Így a belőlük készült ételeknél, konzerveknél, fagyasztott ételeknél egyértelmű a jelenlétük. Emellett minden, ami "tenger gyümölcsei" néven fut, abban is megtalálhatók puhatestűek. De ne lepődjünk meg akkor sem, ha egy száraztészta csomagolásán találkozunk a puhatestűek allergén felirattal, hiszen sok efféle terméket így színeznek, a tintahaltól kapja a sötétbarnás, fekete színét.